Packing baju baby

Hi mamy smua nak tanya. Saya dah 33w skrng ni baru nak basuh2 baju baby sbab baru je balik kampung sabah beberapa hari lalu. So This week baru nak packing hospital bag. Saya akan bersalin swasta so tak pasti kalau baby kat spital kena pakai baju spital ke ape. Tp nak tanya especially yg ada pengalaman, biasa baju baby yg dibawa ke spital korang pack yg jenis mcm mana? Sleepsuit ke? Or yg berlengan pendek ke? Atau yg ade baju and seluar? #firstbaby #firsttimemom

9 Balas

Kalau bersalin swasta biasa akan pakai baju hospital. So bawa sepasang baju untuk discharge dah cukup. Bawa sekali bedung dan baby cap. Tu je. Masa anak pertama saya taktau, bawa baju banyak. Then nurse hantar baby ke ward, saya tukarkan baju saya bawa. Bila nurse ambil bany semula bawa ke nursery, nurse tukarkan semula baju hospital. Nurse kata nak discharge baru boleh pakai baju sendiri. Huhuu. Anak kedua memang saya bawa sepasang je baju butang depan. Senang nak sarung. Lengan pemdek or panjang tengok juga cuaca semasa. 😉

klu baby newborn paling ngam bawa baju jenis butang dan seluar sebab senang nak bagi pakai baby plus tali pusat baby masih fresh so senang nak pantau. klu guna rompers mcm payah skit nak bagi pki bby lagipun baby nt akn pakai swadle jg. Sy hritu bawa baju butang smua lengan dan kaki pendek. Sy start pkaikn anak romper or jumper lepas tali pusat tercabut.

sy bawak extra. bersalin di hosp gomen. kain bedung ada dorg bagi. tapi sy ambik bilik yg beraircond. time malam + hujan, baby sejuk sangat. smpai merah pipi. sy balut dia dgn lagi 2 helai kain bedung. baju pun sy bawak lebih. sy czer. 4 hari di wad. so mmg extra sy bawak walaupun org ckp bawak baju nak dischrge je. bagi sy, biar lebih jgn kurang

sy bawak la lebih skit 2,3 helai. sleepsuit lengan panjang semua sbb akan hersalin bln 12 musim hujan. mak pesan takut sejuk. And newborn mmg x tahan sejuk. kalau panas sy bedung pakai kain lampin nipis tu je. Kalau sejuk bedung dgn selimut baby

sye bsalin swasta.. bwk 1 bju je utk pakai blek.. better bwk bju short sleeve sbb baby lahir kecik je.. tu pun gelebeh & besar.. slua smpi kne lipat.. actually bju ape pun x ksah sbb nant baby kne bedung..

Hi, saya cuma bawak baju untuk discharge je. Saya bawak baju & seluar, zipper swaddle. Saya stay 3H2M. Baby memang tak pakai baju. Nurses pakaikan swaddle hospital. Nak discharge baru nurse mintak baju baby.

Last time bersalin nurse pakaikn baju je. seluar dia x pakaikn. terus balut baby dgn selimut hospital. Sy czer dduk 3 hari. 3 hari tu mcm tu je la nurse buat. seluar diorg x nak😅

Kalau hospital swasta, baby pakai baju hospital ja.. bawa baju untuk balik saja.. seluar pun x pakai... bawa baju, kain bedung, pampers, sarung kaki tgn untuk blk saja..

bwk yg bbutang di depan ...jgn lupa napkin Dan selimut berhud