uri dekat bawah n saiz kepala baby

hi mama2 semua, saya baru detail scan 25w, doc cakap saiz kepala baby kecil dari usia kandungan, normal ke ? lagi satu uri dekat bawah, bahaya ke kalau uri dekat bawah? risau sgt2, nak buat kerja pun tak senang 😭

5 Balas

uri kat bwah ni bhya sbb risiko bleeding tu tinggi.. tp utk 25w ni masih awl lg ad chance lg utk uri tu naik balik.. sis boleh cuba petua sujud lama.. biasa bila usia kndungan 28w dr akn scan blik.. klu dekat kat bwah doktor akn declare sbgai placenta previa.. dia ad thap2 dia.. klu thap 1 ad chance utk bersalin normal.. tp klu thap 2-4 mmg kena bersalin secara czer n biasa kena admit hospital awl utk bedrest ni sbb dr tkut bleeding so diorg akn pntau kita awl2 dekat hospital.. ni based on pgalaman sy.. msee first pregnancy ad pp type 4.. dr bg trikh czer 37w.. 34w dah admit hspital utk bedrest..

1y ago

doktor tak ada cakap tahap berapa, cuma kena bagitahu nurse kk je.. harap sgt nti 28w dia da naik ..

Masa kandungan anak pertama saya PP tahap 2, anak kedua PP tahap 3. Saya amalkan sujud lama & naikkan kaki ke atas. Minggu-minggu terakhir , uri naik atas. Dua kehamilan uri rendah, yang ke 3 ni masih belum tahu kedudukan uri normal / x

Untuk uri dekat bawah tu doc ada cakap nanti check 28-30minggu sbb takut tak boleh bersalin normal kalau uri kat bawah . But nothing serious pun , as long baby sihat Alhamdulillah🥰

1y ago

harap boleh bersalin normal . tenkiu ♥️

Doa yg baik2 je. Sy pn doc pernah ckp baby kepala kecik to sebab sy kepala kecik sy relek je hahaha tp baby keluar ok je

1y ago

alhamdulillah .. harap tak ada apa yg serius .. terima kasih ♥️

sngt bahaya sis klau uri tk naik jgk emergency czer la