Cara menghilangkan Kuning baby

Hi mama semua, mau mnta advice sikit cammna mama smua kac hilang kuning baby yaa?? Risau ni baby msh x pndai trun kuning ??

23 Balas

sis bg BF je sjam/2jam skli..klu baby tdo kjutkan..bg dia kncg n berak kerap.. klu jns xde susu bdn or kurg kena tpup gn FM.. ank sy pn prolong jaundice..hmpir sbulan..sy pntau sdri je..kerap BF je..wlpn mcm2 petua org bg..jgn sskli bg bby mnm.kesan jngka pnjng nti..doc pun xbg...sy cuma mnm susu kmbng dan mkn anggur hitam..sis pntau je klu bcaan rendah xplu thn wad...then ibu jgn mkn bnda pns dlu mcm halia lada hitam..kena korban ckit utk ank..sbr ye..

Risau tu normal utk kite sebagai ibu. Tp kuning ni turun ikut baby. Ada senang turun ada susah turun. Keep df baby every 2 hours. Papepun susu ibu adalah susu yg terbaik. Jangan suap anything selain dari susu ibu. Air masak, susu kambing, semua boleh bagi mudarat pada baby sebab usus diorang belum sesuai nak process bende2 tu. Kalau ada orang dah cuba and anak dia selamat, kuning turun cepat, tu rezeki dia.

Saya bg susu kambing setengah sudu teh setiap hari pada anak2 saya masa kuning...dan air masak dlm 2 sudu makan... alhamdulillahh...anak discharge cpt dri kuning...kdg2 susu badn kita panas utk anak2 ni..sbab kita dlm pantang makan semua jenis bahan panas...antaranya halia, bwg putih lada hitam...jd kalau skdr susu bdn susahlah die nak turun...

Beli teh mandi cina di kedai ubat cina. Saya mandikan anak saya dari dia lahir selama 3-6kali. Sehari dua kali. Pastu kerapkan baby minum susu badan, kalau kurang boleh bagi susu formula. Sbb nak bagi dia berak keluarkan kuning. Doctor saya siap tanya apa rahsia turun cepat tapi saya tak bgthu hehe

Kawan saya cakap kalau baby kuning letak daun mengkudu kat bawa tilam baby selalu tidur dan alas kain batik . Kain batik tu biar bby tidur kt atsnya . Insyallah hilang . Tak pun amik setitis atau 2titis air anggur hijau letak kat mulut bby . Insyallah hilang . Ni petua akk ipar saya .

Byakkan breastfeed baby. Sy dlu campur susu formula untuk bantu sbb baby jaundice ni mmg kene minum susu kerap.. Jgn bgi baby minum ape2 sbb baby hnya boleh minum susu je k.. Pastu dlu sy makan anggur lpstu breastfeed baby and mandikan baby dgn air herba teh cina..

dulu saya makan buah orange and minum susu kambing. so bila baby nyusu badan dia membuang extra banyak. susu kambing tu minum separuh botol je sbb takut kang baby terlebih membuang pula. then sy guna batang pakawali tu amik getah sapu kat tapak kaki baby

Ank sy kne kuning sehari slps discaj dr hosp..lps bersalin.. Esokny tu nurse kk dtg check kt umh gtau bby kuning..sy mandikan ank ng air rebusan lemon.. Esokny g check bby alhamdulillah dh xkuning..selain tu kerap bg susu..

Sy biasa mandi kan bby sy dgn air rebusan akar lalang dgn gula batu je.... X de akar lalang rebus gula batu pun dah ok... Alhamdulillah 3 je kuning dh x de..... Ade jgk sesetengah darah jenis O mmg pyh kuning nk turun....

banykkan makan epal hijau then bf baby.. saya baby kuning tK smpai 5 hari dah okey , memula baby kuning teruk lepas saya bnyak mkn epal hijau. duduk2 sambil tu mkn je epal hijau, alhmdulillah baby tk kuning dah