keperluan baby

hello mam nak tny baby sy x lma lg dah bolehh msuk 6 bulan da kn.. so nak prepare biasanya guna blender apa yg ssuai utk blender bubur ya? dgr crta nak blender2 kn.. sy first mom .. so nak juga dgr pndpt dri ibu2 kt sni yg dh brpengalaman.. dan nk tahu juga ibu2 buat mcm mna ya ? nmpk kt fb bubur blender ngan carrot or broccoli

9 Balas

1) awak kena gali ilmu tentang pemakanan baby. method macam mana awak nk guna antara method yg ada 1) BLW (baby lead weaning) 2) Mix Weaning 3) Tradisional Weaning kalau awak nak guna BLW. awak kena belajar tentang perbezaan gag reflex dgn tercekik. kalau baby ada gaging ni normal. method BLW ni boleh mula seawal baby start makan. kalau guna method ni bersepah tu normal. 2) kalau awak & husband ada history alergik or baby ada eczema boleh buat 4day rule. 4dr ni fungsi dia nak kenal pasti baby alergik dgn makanan apa. if tak xada boleh je bagi complete meal carbo+protein+fibre. 4day rule ni tak wajib nak buat boleh tak buat boleh. 3) permulaan baby makan awak jangan letak high expectation yg baby akan habis kan semangkuk bubur awak buat. normal kalau permulaan baby makan 2@3suap. 4) boleh beli blender kecik je. kalau dh ada dkt rumah boleh pakai yg sedia ada. cuma pastikan blender tu tak bercampur dgn cili je. 5) boleh join group fb happy baby food malaysia (HBFM). Dekat sana awak akan dapat info mcm2 tentang pemakanan baby & resepi menarik yg mommy2 lain share. admin pon rajin layan pertanyaan kita semua

7mo ago

most wc awak😊

Klu ikut pendapat sy la kan.. rugi beli blender2 ni sbb anak2 xsemua akan hadap benda lembik2 ni.. ada setengah anak2 akan reject.. last2 xguna 😅 n utk blender2 ni sekejap je awk guna.. hihi.. So anak sy first food sy akan rebus n akan buat moi je.. tp tu pun jap je sbb anak sy sejenis xmkn yg lembik gitu.. so options lain sy akan masak nasi cam biasa.. n sy buat la sup or tambah je air pnas sikit bg basah.. Mknan plak sy mmg stim je.. pastu sy lenyek2 je.. pastikan lenyek btul2 la.. Ni smua cara sy buat masa first nk bg ank mkn.. tp oleh sbb ank2 sy mmg pattern xmkn bnda2 lembik.. sy still akan kukus lauk tp bila nk suap sy cubit kecik2… dorg nak nmpk bentuk tu.. br mkn..

saya guna blender biasa je just pastikan tak de bau lada .. minggu pertama just bubur kosong tanpa apa-ii .. minggu kedua baru on campur-ii .. saya buat ayam+ sawi .. ikan bilis+ sawi . ayam+carrot .. Anak makan tak banyak lagi awal-ii sbb masih baru kan soo kita buat sikit-ii je ..

7mo ago

boleh awak. xde mslh pon. awak nk buat method blw pon boleh dr awal anak start mkn😊. betul kita kena try and error itu yg admin group hbfm bgtau🥰

7mo ago

tq sis

sy pun ftm tp tak pernah beli blender utk baby😆 minggu 1st je ada makan bubur yg disaring, pastu just guna beras frozen masak terus bg makan je. 8m anak dh makan nasi butir yg kita makan, senang bwh gi kenduri🤭

7mo ago

i seee hehe thnks

xpernah beli blander n blander bubur utk ank...nk nasi tu lembut halus...mula² blend beras br masak...atau kalau dah mls sgt...masa bubur dah nak msk...cpt² lenyekkan....

kalau nak buat sikit2, tak perlu blender lagi pun takpe. mak2 dulu just tapis guna penapis teh tu, lenyekkan bubur, sayur buah etc guna tu. lagi senang nak bersihkan etc

7mo ago

Betul. Mak saya pun buat macam ni jugak tapi saya tak ikut sebab leceh hehe. Saya pakai food processor. Senang, jimat masa, food texture pun boleh ubahsuai.

sye bli blender biasa je (yg gne utk msk tu).. penah bli blender yg kecik tu, yg charge usb tu.. x bley pki lme.. kejap je da rosak..

7mo ago

thnks sis