Luahan seorang ibu

Malam ni berjujuran air mata.. terkenang nasib puteri sulung ku xdpt nk menyusu sampai 2 tahun.. bulan depan genap usia dia 2 tahun.. terpaksa wean off time dia 1year 4@6 months mcm tu sbb tgh pregnant kan adik dia.. rasa sakit sgt nipple tiap kali nyusu so tpaksa wean off kan dia awal.. kalau tak sakit mgkin akan teruskan breastfeeding.. sedih sngt2 sbb impian nk nyusukan dia sampai 2 tahun tak kesampaian.. mmg tak sangka lekat yg adik ni mula2 mcm xdpt nk terima hakikat tapi sape la kita utk menolak takdir Allah.. rasa mcm diri ni jahat pula.. tak dpt nk penuhi kehendak anak bila mana dia minta utk menyusu.. Teringat time awal2 nk wean off mmg dia sedih and nangis.. tapi Alhamdulillah lama2 dia faham dan dpt terima.. kita pula yg rasa sedih and bersalah dgn dia.. 😭 skrg ni dia penggemar susu perisa chocolate.. makan nya kurang.. dulu suka je mkn.. takpela janji anak mama sihat dan aktif.. xlama lg anak mama mesti berselera nk mkn balik.. Anyone blh tak bagi kata2 semangat.. sy sangat hargai setiap komen drpd kalian.. 🤍 #luahanhati

10 Balas

Salam sis. Saya antara orang yang tak dapat susu kan anak. Saya hanya mampu susukan dia untuk tempoh 2 bulan sahaja atas sebab tertentu. Sedih, kecewa, terkilan rasa diri tak berguna sangat sebagai mak tak mampu susukan anak macam orang lain masatu. Apa2 pun saya tetap bersyukur dapat menyusukan anak saya walaupun sekejap. Anak membesar sama seperti baby2 yang lain tiada kekurangan dlm tumbesaran dia, cerdik, aktif dan sihat alhamdulillah. Sis jangan bersedih ya, alhamdulillah sis mampu susukan anak utk tempoh yang sangat lama bagi saya yang tidak berkemampuan ni. Sekejap atau lama tempoh menyusu tak menentukan samada kita ibu yang baik atau tidak. Kita semua dah cuba lakukan and hanya nak yang terbaik utk anak kita kan dari setiap segi kan? Hehe Semoga Allah mudahkan pregnancy sis dan segala urusan utk yang no 2 ni ya. You can do it!!! 💪🏻😁

11mo ago

Masha Allah terima kasih sis ats kata2 semangat.. rasa sedih terus hilang bila baca kata2 positif dari sis.. 😍 thank you dear.. skrg tgh counting days utk lahirkan anak yg kedua.. 🥰

assalamualaikum sis. Alhamdulillah sis apa2 pun yg jadi semua atas kehendak Dia. anak saya skrg dah 2y5m masih tak wean off lagi walaupun saya baru dpt tahu saya pregnant skrg ni. Dia masih nak menyusu. kalau tak dpt langsung mesti melalak. Dulu sebelum prgnant anak kedua mmg kerap dia bf, skrg ni saya terpaksa had kan sebb takut baby dalam perut jadi pape sebb masih baru lagi. saya cakap bnyak kali nipple sakit pun dia tak kisah asalkan dapat bf walaupun 5 minit je. Ujian sis, ujian saya lain2 tapi semua tu ada hikmah sis. Moga kita sama2 kuat ye ☺️

11mo ago

Terima kasih sis ats kata2 semangat.. 😍 moga Allah permudahkan urusan wean off dan kelahiran anak seterusnya.. 🌹

takpe sis, mungkin ada hikmahnyaa sis wean off awal, alhamdulillah anak sis da boleh terima skrg. dan alhamdulillah sis telah pun berjaya bf almost 2years. macam saya sebulan je dapat bf atas sebab sebab tertentu. rasa sedih sebenarnya , suami rajin bagi semangat supaya jangan down. jadi skrg lebih tenang. mana tahu next saya dapat bf sampai 2years. apa apa pun tahniah sis bakal dapat anak kedua, semoga urusan sis dipermudahkan segalanyaa. semangatt !! 🥰

11mo ago

Terima kasih sis atas kata2 positif.. 😍 Alhamdulillah skrg sy rasa tenang dan sy redha dgn apa yg dh berlaku .. sy doakan mudahan kelahiran yg seterusnya sis dpt bf sampai 2 years in shaa Allah aminnn.. 🌹

Hi sis. Alhamdulillahh anak sis dapat menyusu badan dari lahir sampai sampai umur almost 2 years. Bagi saya tu satu tempoh yg sgt lama. Jangan bersedih sbb ada org yg tak dapat menyusukan anak dia dari 1st day anak dia lahir. Saya lah orangnya. Nak taip ni pun berjuraian air mata saya. Saya kalau dapat menyusukan anak saya sebulan pun saya dah happy. Tapi ini bahagian saya. Saya redha. Jadi sis jgn bersedih ☺️

11mo ago

Terima kasih sis ats kata2 semangat. Alhamdulillah skrg sy dh blh terima yg sy tpaksa wean off anak sulung and sy dah redha . Sis jgn sedih ye sis pon ibu yg hebat ❤️

hi awak. awak sama mcm sy. sy stop bagi susu badan dkt 1st baby masa usia dia setahun 2bulan. sebab pregnant kan adik dia. doctor advise utk stop susu bdn. yg pasti sy dh buat yg terbaik utk dia. dn sy berjaya bagi susu bdn sy smpi usia dia setahun lebih walaupon dia minum susu bdn sy melalui botol. awak dh dptkan nasihat doctor ke. sebab ada je yg masih boleh breastfeeding walaupon sedang hamil. doctor bg proceed☺️

11mo ago

Hi sis.. terima kasih sudi respond dgn kisah yg sy share.. 😍 nurse ada bgtau utk wean off sbb takut ganggu tumbesaran anak dlm kandungan. Dr pon ada advise utk wean off takut sy tak larat. Alhamdulillah skrg anak sy blh terima utk wean off dan skrg tgh counting days utk bersalin 🥰

Alhamdulillah seronoknya dengar boleh susu kan sampai setahun lebih, wean off pun bukan sebab yg menyedihkan tapi sebab yg menggembirakan, akan hadir insan baru dalam family, masha Allah rezeki sis banyak sgt. Saya ada newborn tapi saya masih belum mampu susukan anak sy sebab kekurangan supply, dalam hati saya berharap dapat susukan sampai 6 bulan pun jadi lah tapi Allah lebih tahu apa yg terbaik.

11mo ago

Terima kasih sis ats kata2 positif. 😍Alhamdulillah skrg sy rasa much better dan sy redha dpt menyusu anak sulung even tak sampai 2 tahun..

Hi sis.. npe nk sedih? u did a great job! x sume ibu mampu susu kan bayi dyorg mcm awak.. tmasuk la sye.. tp x pe, klu rezeki kte smpi situ je kte fokus pd yg lain plak.. yg pentg ibu n anak hepi..

11mo ago

Terima kasih sis ats kata2 semangat.. 😍 Alhamdulillah skrg dh rasa much better dan sy redha dpt menyusu even tak sampai 2 tahun.

boleh sy tnye ,, knpe bole jadi isu x bole susu kan anakk ,, ape punca nye .. maaf x tahu sbb sy first pregnant n baru 6 bulan .. sbb susu x ad kee ??

11mo ago

Sbb puting rasa sakit sangat sis bila nk menyusu. Nurse pon suggest utk wean off takut kacau perkembangan bayi dlm perut

Tak pe la sis. Baby lepas 1 tahun lebih pada makan daripada minum susu.

11mo ago

Thank you awk sudi respond 🌹

takpe sis..rezeki

11mo ago

Tu la thank you awk sudi respond 🌹