Macam mana nak turunkan kuning anak 😩

Makin hari makin naik pulak kuning dia . Kesian dekat dia asyik kena amik darah je . Dah macam macam buat dah still sama je 😭#seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

44 Balas

kalau dari pengalaman saya. masa first check tu 258 terus kene tahan wad. tapi saya tak kene sekali laa. 3hari duk wad turun 208, lepas keluar wad esoknya check 195.. lepastu saya pun buat laa ikhtiar ni alhamdulillah 195 - 163 - 66 pastu saya bf so saya ikhtiar: 1. saya makan anggur sebelom nak susukan baby. ada yang cakap bagi baby setitis air anggur tapi saya tak berani sudahnyaa saya makan anggur tu dan susukan baby. 2. sebelom gi klinik saya mandikan baby dgn daun kucai. 3. doktor saya pesan juga ibu tak boleh makan halia, lada hitam, jamu, bawang putih, kunyit. 4. tapi masatu pantang mana la nak makan kalau tak makan benda benda tu kannn.. so saya bagi susu formula dulu buat masa ni, tapi saya still pam susu. susu tu boleh simpan kat peti sejuk bahagian atas boleh tahan 3 bulan atau freezer boleh tahan 6bulan. kuning baby da normal ibu boleh bagi baby susu simpan tu. 4. akak saya bagi tips ibu minum susu kambing dan bf. tapi masatu saya tak telan susu kambing tu hanyir. cuba laa mana tahu berkesan.

2y ago

yang penting kene rajin susukan baby paling struggle saya masatu 1jam 1oz paksa sikit baby supaya dia minum susu. supaya dia rajin berak rajin kencing tu laa sebenarnya nak turunkan kuning

Memang sedih bila dgr ank meraung masa kena cucuk kaki tu. Tpi sebenarnye kite kena rasa lega bila dia nangis, sbb klw dia tk ngis or lps beberapa saat bru dia nangis means kaki dia kebas and rasa sakit tu dtg lmbt sbb kuning dia tinggi. Anak sye tinggi kuning nye smpai kena warded and selama 2minggu hari2 berulang ke kk untk check kuning and kuning dia naik turun bacaan nye sbb darah ank tk sama dgn darah sye. Masatu pulak ank tk pndai nk latch and berat dia drop 10% so terpaksa pam bgi botol and topup susu fm. Kerapkn bagi susu 2jam sekali kena kejut untk susukn dia. Baby yg kuning dia tinggi ni memang kerap tido je and kurang aktif so memang kena kejut dia untk menyusu supaya dia kerap berak. Mcm ank sye bila minum fm memang berak byk klw bf dia berak biasa je😂 so time dia kuning tu memang byk bgi fm tapi sekarang umur 3m xnk fm and botol lansung dah nk df je😅 harap ank puan cepat turun kuning nye ye💕

2y ago

part last tu sama la sis. kenapa eyy tiba² baby tolak fm/botol susu. jenuh sy cuba tetap sama. start 2bln stgh baby xnk susu fm 😑 risau pla dia kenyang ke x susu badan je. tapi so far berat dia naik la tiap bln.

baby sy 2 minggu tk turun kuning dia smpi kmi kna tahan d wad..selepas tu 2 hri kmi d wad knak2 turun sedikt kuning dia d benar kn kmi blik..selepas tu.esok hari sekali cek tinggi lg kuning dia...trpksa sy bgi dia susu lactogen sbb bby sy lmbat turun kuning dia..susu badan ..sy bgi dia susu lactogen wrna biru tu..msuk 24 hari hampir2 dkat sebulan tu..sy risau kmi msuk wad knak2 lg..nasib baik turun kuning dia..juga..baby susu badan kurang berak lmbat kuning dia turun d sbb dia nyanyak tidur..susu botol byk dia membuang kncing berak..sy prcya susu lactogen bole turun kn kuning baby..dan air mandian dia air cap badak dlm botol tu..setiap kali sy mndi dia sy guna tu..smpi la turun kuning baby sy.

Anak sy waktu lahir kuning dia 16. Dr decided untuk warded dia sampai kuning okay. Masa anak warded, hari2 sy minum susu kambing Hi Goat perisa kurma. Sy pam susu badan hantar pada baby tiap kali melawat dia. Dri 16 dlm 2 hari turun 11. Nurse kata bagus baby berak banyak. Kuning cepat turun. Daripada 11 dlm 3 hari turun 7 terus baby discharged. Balik bagi susu lusa kena check kuning. Kuning dia dah 3. Alhamdulillah. Ni ikhtiar sy. Sy berdoa dan niat untuk sembuhkan anak. Ni cara ikhtiar sy. Lain org lain cara. Tq

anak sulung sy mcm2 buat..mkn, mandi air mcm2.. anak tetap 21hari kne kuning.. bile lahir anak yg seterusnya prem.. dlm hati risau gile kuning bpe lme la agaknya.. tgk2 smggu je dh turun normal.. anak yg tu kuat sgt mnyusu.. 2 jam skali bgn mnyusu.. mmg cepat gile turun.. sbb kuning keluar ikot berak/kencing.. anak sy tu smp skrg jenis kuat mkn 😂😂.. moga anak akan dtg ni kerap mnyusu jugak biar cepat kuning turun.. fyi anak sy yg 21hari kne kuning tu dr kecik smp besar mmg jenis yg kurang mnyusu n xnk mkn sgt.. jd ubat die bykkn minum susu supaya die byk kali berak2

cara sy bg susu frisolac hijau tu,lactogen tu buat baby sembelit dn kembung,kdg2 susu badan ibu blh buat kuning tak turun mcm akak ipar sy,sy bg frisolac hijau tu 5 hari je turun dr 176 ke 86,baby berak kuning 6 kali sehari,kencing pun kerap,bg susu 1oz 2 jam sekali x skip time,klu tdur bangunkn je,ada jg sy dgr jgn pkikn mitten n booties cepat turun kuning,sy ikut je rasanya betul kot sbb mmg cepat turun,petua lain yg mandikn(lupa dah dgn apa),bg minum susu kmbing mmg sy x ikut sbb susu kmbing kn panas jg

betul tu wak rase nk sama nages ble dgr anak meraung sakit😭ape pn awk kne tgok apa yg awk MKN dulu..kadang org kata petua org tua2 ni xblh pakai tp bg sy tu lah yg sy amalkan xsmpai seminggu turun kuning.petuanya jemur anak pg.jgn MKN bnde warna kuning.bg kerap susu.biar la penat cuci berak Dr tgok lebam kaki anak tu.ank sy 2 jam sekali bg susu.lpas susu dia akan berak.kerap berak dan kencing ni lah yg cptkn turun kuning .biar penat mse ni Dr kejap2 nk g KK.

2y ago

campur sis.susu bdn xmeriah..

1. Bagi dulu dekat anak fm sepanjang kuning dia tak hilang lagi. Dah hilang nanti boleh la bf. Ni doktor sendiri yg suggest. 2. Letak fresh aloe vera dekat dahi anak. 3. Mandikan anak dengan air cap badak. 4. Bagi susu kambing tapi anak saya tak sesuai sebab badan dia panas n mata merah macam sakit mata. Ni ikhtiar sy masa anak kuning haritu... sis boleh la cuba mana² tips yg sesuai untuk anak sis... semoga anak sis cepat sembuh.

2y ago

sy bagi anak susu nestle nan pro langkah 1

1. Penyusuan setiap 2-3 jam, taknk bgun paksa bgun 2. Ibu blh cuba minum susu kambing, then susukan bby, ibu yg minum bkn bby ye 3. Blh cuba cari mandian utk bby kuning di kedai ubatan cina Sy cuba susu kambing tu Alhamdulillah bby berak byk and kuning turun.. blh minum yg fresh atau yg jenis sachet. Tp kwn sy cuba mndian kedai cina tu dekat bby dia, kuning turun. Kita cuba shj..

Ank saya banyak kali ke hospital ambik darah utk check kuning.Sebabnya kuningnya da sampai ke hati.Ank saya sudah berumur 5 bulan 2 hari.Anak saya full breastfeeding tak nak susu formula.Memang saya down.Alhamdulillah bacaan dari 120 ke 90.Selama 5 bulan macam² petua saya ikut.Tp still sama tau.Sampai la suatu hari saya da tak nak fikir da janji anak saya berak,kencing dan susu semua ok serta aktif.