Macamana momy semua hadap masalah ni🥹

6 Balas

omg. anak i yg no 2.. masa kecik susah giler nak suapkan ubat. u boleh imagine tak. i dah siapkan semua ubat2 dlm shrink ni, siap dengan besen kosong tau. bila bawak je anak i .. i akan tgk je dia tu. i tak buat apa2 pun. just ckp.. ok kita makan ubat. anak i ofkos akan nangis. disusuli dengan batuk2 selangseli dengan nangis yg mcm kena pukul tu. pastu ending dia akan muntah. that's why i letak siap2 besen tu. lepas dia muntah baru laa i suapkan ubat. picit guna shrink tu sikit2 je. kalau banyak dia akan keluarkan. kena buat 2 orang tau. sebab anak i akan gelupur kuat2.. aduhh penat nak suapkan ubat dia. alhamdulillah yg lain semua senang.

1y ago

sy n somi dan buat MCM2.tp ank kemam mulut tu yg xblh buat ape.😂😂

kalau sya ad hari ank okey nk makan ubat.. dtg sekali nie x sihat ubat langsung x nak mkn sya masukkan dlm susu je snng sbb bila bgy direct conferm akn muntah.. sbb dokter pakar pesan bila bgy ank mkn ubat lepastu mntah lgn diberi mkn lgy dos tambahan lain bahaya untuk baby.. so jalan selamat nk beri ank mkn ubat supaya sihat letak dlm susu je dokter kata boleh jnji ank mkn☺️.. semoga mmbantu ibu² yg ank susu nk mkn ubat🥴

kalau cara sy, 1st tgk mood bby dlu. bgi bby rasa selesa. 2nd main2 dlu dgn bby mcm peek a boo or nnyi lgu fav song dia. kalau dia ktwa2 atau snyum boleh bagi sikit2 dlu and tgk reaction dia. kalau ok trs kn. kalau ngs , dukung and pujuk smpai mood ok balik and ulg step 2nd balik smpai ubt habis. kalau bby msih juga ngs jgn push bby mnum ubt k. nnt smpai bila2 dia akan trauma bila nmpk ubat.

anak saya puas jugak kena bagi makan ubat. first time bkn main excited, bila kena warded terus trauma xnak ubat. pastu balik rumah, husband bagi dkt mulut mcm dia hisap, ok dia makan. konon2 mcm mainan yg dia selalu masuk mulut, pastu acah dia pegang sendiri ubat tu

1ml pcm masa demam dulu, dekat stgh jam baru habis😅 mampu hadapi dgn sabar je la. nangis tp taknak la tunjuk paksa mkn sgt, ntah la harap berbaloi nti besar tak musuh dgn ubat

Kena sabar mommy. Kena cuba banyak kali. Cuba bagi susu dulu baru sua ubat.