MAKANAN INSTANT BABY ELOK KE

makanan yang ready jual dkt kedai baby tu, elok ke tk sebenarnya? mmg takde perasa betul ke? takut pulak nk beli cuba. tpi tngk orang review pakai makanan yang instant ni, cepat

6 Balas

kalau instant yg mcm brand little nur/ cbb/cik pija/Fawwaz yg ini mmg tak de penambah perisa. buat mmg khas utk baby makan. contoh mcm brand cik pija dah siap ada frozen bubur nasi utk permulaan baby makan. just panas kan guna air panas or nak steam kan semula tak jadi masalah. lepas tu boleh beli yg set puri. cik pija ada buat utk sayur dgn buah punya siap dh. brand2 ni pon dah siap buat penambah perasa mcm mirepoix, tomato paste, cfs,beef broof ada yg siap buat set protein. ikan, ayam, daging. awak beli then tinggal nak campur masak dlm bubur. set protein ni texture ikot peringkat umur baby. jadi xperlu risau awak nk potong kecik2 or apa. dorang dah siap buat dh. kalau awak xdn nk masak sesuai je nak beli. sy permulaan baby makan sy ada je beli utk baby. kalau cerelac/nestum itu yes ada.

12mo ago

most wc awak😊. betul, kalau awak travel boleh bawak yg instant. bila nak bagi baby makan then rendam air panas je.

sye antara yg gne mknn baby instant.. for me kte x perlu nak judge ibu2 lain.. sye sediakn home made meal utk anak.. mcm2 resepi gne x jd.. anak tolak..then sye gne yg instant.. anak mkn.. sye selang seli.. ble nmpk anak nk mkn, then sye introduce homemeal.. ble dye tolak, sye bg instant.. anak sye sblum nie mkn homemeal dr 6-8 bln.. naik 9 bln dye da susah nk mkn.. so sye stat introduce instant ble baby 9 month..

kalau makanan instant maksud sis tu makanan dari Little Nuur/Fawwaz/Meal for Musfirah, tu sy percaya takda perasa tambahan. tp kalau Cerelac & sebagainya, cek kandungan di kotak. & yes makanan kita masak kt rumah jauh lebih murah, dan pastinya lebih sihat.

If possible, cuba bagi homecooked food la dear. Boleh bust stock untuk seminggu terus. Frozen kan. Instant food tu kdg2 boleh la untuk varietykan makanan takut baby bosan and bila betul2 tak sempat nk sediakan mknan bby

12mo ago

ohh okay terima kasih

klu boleh kan..instant food ni letak kt blkg sekali. utamakan home cooked. sbb walau mcm mana pun, tetap ada perasa. dan mknan instant tu pun bukan murah.

👍🏼