GDM (kencing manis time prgnncy)

macamna cara nak control gula masa pregnant ? GDM ada cucuk insulin tak? 😭#firstbaby #1stimemom

6 Balas

Kawalan gdm ada jenis sis.. Ada yg on diet, pastu ada on ubat, ada on insulin. On diet biasa mula2& sis perlu maintain kawal diet sis, jgn makan manis.. Kurangkan nasi /karbo, lebihkan sayur. Makan sikit tapi kerap.. Kalau sis tak berjaya kawal diet or paras gula xcantik, dia akan bagi sis ubat metformin. Yg ni kena induced or beranak awal on 38weeks. Pastu kalau ubat pun tak dapat kawal paras gula, diaorg akan suruh sis guna insulin.. Ni pun kena induced / beranak on 38 weeks.. P

3y ago

Sy sangkut pg jgk..skng ni kne repeat lg 3x andai pg tu still merah..kne on insulin trus sb mmg drh lah kot yg bermslh..doc ckp td gdm mnde biase..sy punye panic sampai xblh nk tdo..tiap2 hari duk search sni cr info bab gdm ni..bila baca kt sni..kita jd Lega skit.

insulin tu klau gula awak tak terkawal, awak tak boleh nak kawal hanya dgn diet..so insulin diperlukan utk bantu. tapi klau awak boleh control melalui pemaknan, tak perlu pun ambik insulin..

kena kwal mkanan yg mnis.... seeloknya jgn mkn bnda mnis bila dh ad gdm... nasi dan buah kna kwl dlm kuantiti yg betul..bykkan mkn syur.. klu sis x kwl... mmg terpksa guna insulin...

kawal makan..kurang kn gula..tp jgn x amek lgsung..nnt jd hypo cm sy..pn kne mrh jugk bila hypo..so mkn je gula tp berpada pada..

saya pun kene ank 1st. time nak cek esoknye. start mlm tu jgn mkn apa2. 😆 insyaAllah ok je result.

sy skg dh kne makan ubat kncing maniss