susah tidur

hi.. macamana nak buat baby tidur lena..baby saya 7 bulan...siang tidur sekejap sekejap dalam setengah jam bangun dh....malam pula menangis bila ditidurkan walaupun sudah mengantuk sangat..this happened almost everyday....?

susah tidur
222 Balas

baby saya dari 2 bln asyik merengek kalau tido mlm. so kena buat rutin utk regulate masa tido anak. kalau waktu siang dia mengantuk slps menyusu, saya tidurkan d atas katil (tutup langsir & kurangkan bunyi bising/main music lullaby). slalu baby tido dlm 45 min - 1.5 jam, 2-3 kali sampai umur dia dkt 7 bln. tak letak kat buaian, takut terlalu dependent. susah nak tidurkan kalu travel. mlm pula sblm pkl 8 dah bawa masuk ke bilik utk menyusu. saya malapkan lampu & mainkan lullaby supaya baby tahu masa utk tido. walaupun slps menyusu dia x terus tido, saya biarkan baby baring sambil bermain (tetapi elakkan active playtime, takut baby overtired. kalau overtired baby akan merengek/menangis sblm tido). saya modify sikit cara tidurkan baby ikut kesesuaian sebab baby saya x suka dibedung. slalunya dia akan tido dlm 11-12 jam waktu mlm + 4 jam waktu siang. skrg baby dah 7 bln lebih, dia dah biasa dgn rutin tu, lebih mudah nak tidurkan. just kena make sure suasana tidur yg sesuai & baby dah menyusu sblm tidur