susah sgt tidur malam....

macam mne nk lena... tidur xboleh... pusing kiri xboleh pusing kanan xboleh.... yg boleh tidur telentang tapi bantal tggi... kalau mcm tu blh ke?? Baby dh 18 weeks...

16 Balas

Sebaiknya tidur mengiringi ke kiri, tp ikut selesa la kanan pun boleh. Tidur terlentang xberapa bagus,kita as pregnant mom pun rasa sesak nafas sbb bby dh besar & menekan. Tidur bykkn bantal,letak bawah perut. Letak antara 2-kaki. Bawah kepala. Normal bila perut dh makin besar jd makin ssh nk tidur,bila masuk trimester ketiga lg la ssh nk tidur.tambah sakit belakang lagi. Kalau ada bajet lebih boleh beli bantal untuk ibu hamil bentuk 'U'. Contoh mcm nie. Cari yg berkualiti,tebal sikit. InShaaAllah... membantu.

Ikutkan kena tido mengiring ke kiri..kalau x boleh mengiring ke kanan..cuma elakkan tido terlentang..cuba sis guna bantal yg banyak sikit..mcm saya..saya sendal badan saya kiri n kanan..kalau tido mengiring pun bantal akan ampu perut kita..n letak bantal kat bawah betis supaya tinggi sikit..utk kurangkan sakit betis..baru selesa tido

Smpai bersalin sok la xkan rasa selesa nk tdo sis😅sy dh 7 bln ni pn, kjap pusing kanan kejap kiri. Bantal jgn cerita la, kiri kanan, bantal dekat kepala pn kena naikkan ckit, sbb ssh nak bernafas. Baby plak time nak tdo mlm ni la dia aktif ya amat. So redha je, pgalaman mgandung kan, enjoy je.

Normal pernah terbaca doc bgth kandungan 7bln x di galakan tido telentang..awal2 tu msk ok lg..akk dl alhamdulillah..byk tido telentang..tp baby ok..cuma di akhir2 trimester 3 byk tido mengiring sbb rasa berat perut klu tido telentang..

Sy pon xselesa klau da sakit pinggang sangat mesti tdo tlentang...Tp kiri kanan sy sendal dgn bantal kecik..Klau dah lega baru sy mengiring, ni nak masuk 7 Bln tiap 2jam tjaga tukar position tdo...Huhuhu

Saya letak bantal kiri kanan baru selesa. Sekarg dah 8 bln mmg sakit tido telentang, kiri kanan pun sakit.. nak pusing pun sakit... sabo je lah.. tak lama lagi boleh meniarap dah 😝

4y ago

Saya pun tidur telentang bru lena, pusing kiri pusing kanan kjp dh tejaga, nk masuk 8bln.

Sy pun time tido la baby ni aktif semacam.kalau tido mengiring ke kiri or kanan laju je dia g tendang kt bwh tu.nk tido pun xbleh😂 btw sy dh 30w.

Sy kdg cmtu...agak² nk tido terlentang pun sy mesti sengetkan badan sikit, letak bantal kt belakang..tak berani pulak tidur bebetul terlentang...😅

4y ago

Ye saya mcmtu. Haha tak berani nk tidur telentang betul2, kena senget sikit badan tp mcmtu bru lena, kalau pusing kekiri atau kanan nnti sng tejaga. 😅

Saya dulu ank ketiga pun mcm tu jgk. Baring tlentg baru boleh tdr. Skrg mengndg ank ke4 baru 6w susah tdr & sakit pinggng.

Saya dri awl preg sush tido mlm, letih sgt. Nk dkt due ni tido makin nyenyak smpai tk sedar. Tpi kerap bgun kncing mlm