Morning sickness

Macam mana pregnant moms handle morning sickness eh? ?? rasa macam tak larat dah asyik nak muntah je. Any tips?

10 Balas

Loya dan muntah mmg xdpt dielakkan bila dia nk dtg. Tp boleh try kurangkan. 1. Mkn awal sblm waktu terutama waktu tak loya/loya tgh kurang. Mkn kenyang2. Lps muntah biasanya loya akan hilang sekejap. Masa tu topup blk. Tp mkn skit2 setakat mana yg mampu. 2. Elak mkn mknn yg lg trigger loya. 3. Elak mkn mknn berangin dan sapu minyak angin pd perut. Boleh je tp jgn pakai yg terlalu panas dan elakkan sapu pd rahim.

Rasanya morning sickness memang tak dapat nak elakkan. Tapi boleh usaha untuk kurang kan. Macam saya, on early pregnancy hari2 saya minum paling kurang satu cawan halia madu. Saya ada baca yang halia boleh bantu atasi morning sickness dan selamat untuk ibu hamil https://my.theasianparent.com/air-halia-untuk-ibu-mengandung

Jgn biar perut kosong, sebelum rasa lapar mkn terus. Selang sejam dulu sy mkn sbb time pregnant ni kita boleh ada gastrik. Sy dulu pon sampai rasa nk giveup. Tp lepas masuk 2nd trismester alhamdulillah dah tak muntah.

sy morning sickness agak teruk gak.. muntah2 smpai muntah xde bnde. munta hijau. mmg ikutkan x lrt.. tp kurangkan tu sy minum sup2 panas je. bg lega prut tu.. xbole kosong n xbole kenyang sgt..

Kene makan sikit demi sedikit untuk elak loya. Jangan biar Kan Perut kosong walaupun rasa dh makan tak smpai sejam

Makan sikit tp kerap,kali ney awal² da morning sickness jd sy mkn buah oren hilangkan mual

Sya mkn secubit beras utk hilangkn mual..berkesan juga..ni apa yg biras sya bgtau dgn sya..

4y ago

Sya makan 1 kali jer ari tu...tq sis info😉

Mmg melepet je..xde makanan/ubat yg boleh hilangkan morning sickness utk sy

4y ago

Betul ..saya pun smpai kena thn wad...sbb xmkn pun mntah..alhmdulillah..skrg da ok

Sye ade mkn limau hari hari sye mkn limau tu hilang rasa bau tu

Sye pon rasa macm tu