Macam mana nak ajar anak tidur katil sendiri

Macam mana nak ajar anak tidur malam dekat katil sendiri

4 Balas

kena ajar hari2. kalau boleh siang nap pun kat katil tu so dia tahu yg nak tidur mesti di katil tersebut. siang nap boleh tutup langsir/gelapkan bilik mcm nk tidur mlm. & bawa dia ke katil. kalau masih baby, bedung/buka white noise & tepuk2 belakang dia. kalau dah besar, baringkan dia & tepuk2 sampai dia mamai2 & tepuk lg sampai dia tertidur. pastikan keadaan bilik selesa & tak panas.

Dari baby terus letak je kat katil baby. Mcm katil baby saya ada roda. Jadi siang & malam mmg letak je kat katil baby. Sampai besar dia tidur katil sendiri. Time malam je dia yg requests letak dia dalam katil dulu sementara tunggu saya bagi susu. 😁

Try decorate bilik anak lepastu rajin spend time dengan diorang dalam bilik tu…lepas tu baca bedtime stories keeee, in shaa Allah berkesan! 💖🤞🏻

balik dr hospital terus ajar tidur dlm katil dia.. sebenarnya boleh je rsenye, sbb baby mmg dari hospital lagi tidur dlm babycot kan..

1y ago

Huwaa 😭, tula time nb saya selalu letak baby dekat katil, tapi bila dah 8 bulan ni, dia nak nursing sampai tidur. Kalau saya nursing sampai tidur lepas tu letak atas katil, nanti tengah malam kalau baby nangis, ada tips tak macam mana nak buat supaya dia tidur balik dekat katil sendiri tanpa saya biar dia tidur sebelah saya 🥲