Potty Train

Macam mana mommies train anak-anak mommies tak pakai pampers ya? Anak saya tahun ni nak masuk 3 tahun dah. Huhu #PottyTraining#firstbaby

1 Balas

Hi sis, sy mula ajar ank bukak pampes wktu 2tahun lebih juga.. start 2tahun sy dh selalu ckp2 dgn dia,nnti kena brhenti pkai pmpes, sy bgitau dia sebab kenapa prlu buang pampes.. bila dh smpai wktu, sy tnye dia dh sedia blom nak bukak pampes, bila dia oke, sy trus pakaikan seluar tnpa pmpes, setiap 2jam sy ajak dia ke tandas,ajar duduk cangkung dan buat bunyi 'shhhhhhh' mcm bunyi kencing.. wlupun dia x kncing, sy tetap puji dan buat high five or bagi reward supaya dia gmbira.. sy belikan jugak tangga duduk utk budak kt tndas tu supaya dia suke nak berak kt situ, menjadi utk anak sy.. haha.. sbulan dua sy buat cmtu, msuk bulan ke3, sy cuba x pakaikan pampes time mlm pulak, biasalah trkucil 3-4x tu, sy mmg dh sediakan alas tmpat tdo dia memndgkan dia msih dlm proses bljar.. lama2 dia dh trbiasa dan xnak pkaai pampes.. perlu diingatkan, normal ye sesekli anak trberak @ trkencing tetibe.. sis jgn mrah or stress, ini normal, kdg2 dia lupa dan leka brmain smpai x perasan dh trberak or trkncing.. hehe.. 😂