Share pengalaman pls . Macam mana nak tau kepala bayi...

Macam mana kita nak tahu kepala baby dah dekat bawah or masih kat atas Yee.... Saya scan itu hari doctor ckp bayi songsang.... Ni dah masuk 36 minggu... baby pun mseh aktif gerak² pusing²... JD nak tahu lah sapa² tau tak MCM mana nak tahu kepala dia dekat atas or bawah dah...

5 Balas

36w baby boleh pusing lagi sis. Dulu saya 36w baby suka sngt pusing2 , kita takleh predict sbb sometimes kepala baby kat bawah pun time 36w baby still boleh pusing. Selalu saya detect kepala baby kat mana time dia hiccup je, tapi tula nanti scan tau tau nanti baby songsang. Sekarang dah nak dekat due kepala baby dah lock kat bawah.Jangan risau insyallah dipermudahkan .

klu scan mmg boleh dpt tahu kedudukan baby .. klu 36w still sonsang , boleh try posisi sujud tu lama2 and try kerap buat posisi sujud tu hari2 .. in sha ALLAH kedudukan baby akan betul… pastu klu air ketuban berlebihan pun antara punca baby sedap pusing2 ubah position even dah 36w keatas sbb baby floating … apa2 pun puan boleh scan dan minta consult dari doc o&g yaa …

12mo ago

o&g tu Obstetrik & Ginekologi .. kiranya o&g nie mmg pakar bab2 sakit puan , bab2 pregnancy .. sbb doc2 sana mmg khusus utk tu .. kadang general doc nie dia x berapa tahu sgt pasal pregnancy mcm doc2 kat bahagian O&G ..

ada saya baca juga kalau nak tahu bila baby sedu tu. kalau dia sedu rasa dekat bawah means kepala kat bawah. kalau sedu rasa kat belah atas means kepala kat atas. baby saya sedu saya rasa betul2 atas ari2. bila scan memang dia dah kat bawah dari 28weeks lagi. tapi yang tepat pergi scan sis.

12mo ago

ye ke... baby saya pun sedu jugak selalu kat bawah tp haritu g scan Time tu dia tengah sedu pastu tngok² kepala kat atas.. tak tau laa scan tu betul or tak... 😭

Caranya dgn scan je sis kita dpt tahu kedudukan kpla bby..klau KK lmbat lg utk repeat scan, blh buat growth scan di klinik lain..

Klu tk melalui scan, saya tau kepala baby dh kt bwh bila dpt rasa kaki dia tendang/tolak tulang rusuk saya 😂