Niqab/Purdah

Maaf sye nak tanya...tentang ibu2 yg memakai niqab/purdah... Korang msa kena tahan wad nak bersalin,dlm was boleh pakai ke niqab tu? Sye berniqab since 2020,menikah 2021 dan In Shaa Allah bersalin bulan 7 2023... Sye berniqab sendiri,takde join apa2 usrah ke apa..member2 sye semua takde yg seperti saya..jadi saya tak tahu nak tanya kt mne... Sye pernah kena tahan wad 3 malam masa awal2 mengandung sebab alahan teruk.. sblm saya ke hospital tu,saya tak terpakai niqab, jadi kt wad x pakai la kan.. skrg ni sye terfikir2...sbb baju pink dlm wad tu bkn lengan panjang pun..nk pakai handsock susah nak bukak sbb ada drip kt tgn..pengalaman nak pakai dan cabut handsock masa kena tahan wad hari tu,saya x nak ulangi kalau boleh😂 Jadi,saya nak minta pendapat ibu2 yg berniqab/purdah..macam mana korang jaga pemakaian korang masa dalam wad dan time nak bersalin? #ingintahu

14 Balas

sy pun pakai purdah n niqab.. tpi nnti kat wad sy decide tuk tak pakai purdah, klo ye pun maybe sy pakai mask je. tpi xmungkin kita nk 24 hours pakai kan? 1. muka bukn aurat, mnx izin suami (insya Allah suami fhm) 2. xmungkin masa kt labour room kita nk pakai purdah kan? masa nk teran baby perlu pernfasan yg ckup nnti. lgpun tu keadaan darurat. untuk baju plk, baju pink mmg lengan dia agak pendek jadi kita pakai la sweater. sbb nnti mesti kita bawak sweater kan sbb hospitl kn sejuk... lgpun sweater xketat mcm hnadsock..thats why hospital xbgi suami teman kat wad sbb nk jaga aurat org lain.. yg pnting niat kita nk berjuang slamat kn baby n kita pun dlm darurat awk.. tpi klo nk more privacy kena gi swasta.. smua terjaga nnti.. smoga dipermudahkan

1y ago

btul2. klu bkmmpuan blh la pergi swasta.. lbh tjaga..

masa sye dlm ward hari tu, ade 1 kakak ni berniqab. masa waktu melawat die pakai niqab, bukan waktu melawat die bukak niqab. baju hospital besar2. so die pakai handsock yg pendek tu je. yg takat siku tu masa melawat jugak. bukan waktu melawat die x pakai. and masa melawat die ttp langsir tu sikit supaya org kiri kanan x nampak sgt.

Untuk lengan saya cadangkan puan pakai selendang yang besar letak atas bahu. Untuk lebih selesa boleh pinkan bawah lengan jadikan macam cardigan, so tak perlu nak sentiasa pegang. And nak pakai/cabut pun senang takkan usik drip di tangan.

saya bniqab. .masa ank pertama..xsempat cpai apa2 sbb pecah ktuban kt rumahh.. smpai tlupaa.. masa cvid kn.. jd pkai mask ja..sbb dlm lb xleh pakai.. kita nk bsalin kn.. redha je. mlu mmg mlu.. sbb mse cek bukaan pn cmpor2 doc laki n pmpuan. 😣😣😣

sye ade tnye nurse tmpt sye berkenan ni .. dye ckp .. klau nak guna baju sendri tu terpulang .. tk de larangan .. dlm ward pun same .. tp kain mesti hospital punye kain ..

muka bukan aurat. masa contraction pernafasan sgt penting. bab handsock tu klau nk pakai, maybe boleh upah tailor DIY handsock jenis Zip. jd mudah nk buka tutup..

saya setuju yg jawapan pki mask tu.heheh.@ takyah pki. pastu, pki je handsock.ok je puan.tk ganggu lah drip tu.snang ckit nk bgerak.nmpak kemas ckit.

Tiada pengalaman. Asalkan baju yg nak tutup aurat awak tu tak susahkan urusan kerja doktor dan nurse nak memeriksa dan pantau puan.

boleh je pkai kcuali dah smpai msa nak brsalin kna buka la ya ..spya selesa msa nak teran.

sy pakai je handsock time dkt wad. bile nak ambil wuduk, kembangkan sikit handsock tu.