Assalamualaikum

maaf sya nak tanya sedikit dekat mommy semua.. kalau sudi berkongsi... kakak sya dah 9 tahun lebih kahwin tapi belum ada rezeki untuk dapatkan anak.. bolehkah mommy kongsi cara dan petua untuk dapatkan anak .. dia ckp dia penat dngan org sekeliling dia yg selalu tanye dan salahkan dia sbb tak dapat anak.. #dia suruh sye tanya #semoga ada petua yg dapat kongsi dngan kakak sye terima kasih

30 Balas

hye...waalaikuMusalam...kite skdr bkgsi ye...bhsil atau x...tu urusan Allah...sy kwin dh 3tahun...tp blm ad rzeki nk ad anak...so ad sorg kwn sy die sugest kan..mkn pil acid folik appeton....rm33 je hrg die..kt watson or farmasi ada...sy beli kt farmasi sbb murah sikit klo kt watson rm48...so sy try..bukan utk mngandung tp utk suburkan rahim...kwn sy die makan laki biNi pil tu...die kwin nk msuk 4tahun...dokter kt sabah sne yg syorkan die makan...so die laki biNi makan n tk smpai sepapan kwn sy positif mgndung...skrg die dh ad anak 1...cantik baby girl die...so sy pun try..sy dh cek dokter...bidan yg sy tkde mslh ape3 suami pun tkde...cuma kurg subur..so kite ikhtiar la cre moden...mkn acid folik...sbnry sy bnci ubat...tp just try mkn je..sbgai vitamin..tp tk sgka..sy mengandung mkn pil tu..mybe btul...kdg2 kite sihat..cuma rahim tk brpe subur...so kite try cre moden kan...dh puas urut kmpung sMua try moden pny ubat...sy mkn pil acid folik tu...dlm kotak tu ad 90biji pil...sy mkan hnye 15biji shje...terus sy demam2....melewat sgt dmam sy smpai 2mingu so hubby sy hntor g klinik dn dkter sah kan sy mngndung....hubby mmg trsgt suka..cuma sy tkd prasaan sgt sbb mcm tk caye...tp alhmdullah...Allah nk bg...kite jalani aje...mgkin ad hikmah...utk kakk awkk..jgn pcye pd pil...pcye pd Allah...kite try...mudah mudahan...

4y ago

sme2...

Sy 2 bln lps kahwin je trus lekat, tp tkde rezeki pulak si bby jantung tkde mase 11 weeks so kene cuci . dan sebulan lps cuci jugak terus dpt lekat lagi. Now 8 weeks dan baby ada heartbeat dah. Alhamdulillah. Sy tk amalkan bnyak bende pon. Cuma jaga pemakanan, bnyakan sayur dan buah + susu (sy mnum susu kurma farm fresh hari*) tiap 2 hari sy slalu brsama dg suami (lebih elok kalau buat pagi* after bangun tido tu petuah sy dpt dr youtube ,but it works haha) Suami istri kene same* brjuang, jagan stress sgt. Rajinkan olahraga tp jgn yg berat* pulak. Suami bnyakan makan protein (ayam ikan dan mcm*) sy tk makan pun folic acid malah sy tahu folic acid lps sy mngandung. But if she wanna try, can try folic acid appeton punya la. Tp apapun kita dh ikhtiar, kembali smua pd allah. Allah yg akan bagi rezeki tu. Bnyakan beristighfar dzikir kalau bole sholat dhuha dan tahajud sekali. Insyallah allah permudahkan urusan akak sis. Amiin ❤ semangat

4y ago

Same* . satu lg kalau boleh amalkan, elakan suami istri drpda minum cofee/ air tint like redbull dan minuman* lain yg tk berapa sihat. Sy tk minum langsung cofee / air kotak/ air tint ke. Sy cm minum susu dg juice buah shja. Tea pun jarang la. Memang struggle sikit. Tp insyallah bila kita amalkan bnde baik, hasil akan baik juga. 😊

biasa tu la mentaliti org kita klu ta dapat pregnant, isteri yang kena tempias org sekeliling teruk ada satu kisah saya baca mcmtula isteri yang kena tapi bila pergi check dedua rupanya suami dia yang bermasalah, sperm lemah ke apa ta silap, si isteri elok subur telur pun sihat masa tu baru tau malunya si suami tu pada isteri dia yang selama ni kalau bab ta pregnant mesti isteri yang kena kan perkara ni bukan salah isteri mahupun suami tapi sama sama support each other, usaha sama sama jangan biarkan isteri tanggung sorang sorang apa yang boleh ckp maybe boleh cuba amalkan - acid folic - kurma dhuha dari JRM suami isteri boleh makan - mega ratu/royal V dari JRM utk betulkan hormon dalaman isteri - madu turkey wawa zainal cubalah kan manatau menjadi asbab ada rezekinya boleh refer tanya doc juga yaa, check dalaman kita dan suami ke apa apa saja tentang kesihatan kita kesuburan kita

just share je sy 4 tahun xde rezeki lpas tu kwn perkenalkan produk royal v produk nya mak aliff syukri (bonda rozita) sy minum 2 botol tp sebotol tu xhbis lah n sy n husb try bersetubuh hari2( ni petua abg husb pula) lpas sebulan je minum royal v tu n buat tiap hari sy disahkan pregnant..alhamdulillah sbb sebelum ni nak bersetubuh tu jarang sgt sbb masing2 alasan penat bekerja..mmg puas hati la dgn usaha kalini hihihihi tapi doa n tawakal tu mmg wajib lah gud luck utk akak sis tu yee

4y ago

baik nanti saya suruh dia cuba

Rezeki kan sis..byk petua sahabat2 kita..kita ikhtiar je. Yg sy tahu buah zuriat, minum susu kambing + kurma(sy penah baca yg boleh jd gangguan jin menunggu dalam rahim wanita, dia akan 'takot' dgn susu kambing), cuba jgk supplement himalaya.. Sy xpandai sgt sbb ttc 5bln je tros lekat..laen org laen pglaman. Sy hrp kakak awak ada rezeki lps ni..mungkin lambat sikit tu. Allah nak bg rezeki laen dlu kot

Firstly jangan stress, yakin dgn rezeki Allah. Kalau stress hormon pon boleh xstabil. Lepastu suami isteri memang kena cek kalau ada masalah apa2.. Bahaya consume apa2 tanpa tau masalah, kadang2 boleh buat lagi teruk.. Fokus utk stabilkan period dulu.. Nanti sis suggest kt kakak join group ttc ye...

Semoga kakak awak & isteri2 yg sedang bertarung untuk mendapatkan zuriat diberikan kepercayaan dari Allah untuk memiliki keturunan. Semoga segalanya lancar & dipermudahkan Allah. Aaamiinnn3 ya Allah. 💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞

4y ago

aminn

Better jumpa gynea. Dah 9tahun tu kena cek betul2 suami dan isteri. Kalau dah tahu ada masalah apa2 baru ikhtiar apa yg perlu. Kalau mampu pergi swasta terus. Kalau tak nak high cost, boleh pergi kk mintak refer ke hospital kerajaan

Kalau kakak dan suami pernah buat fertility test dan semua okay, tak ada masalah, mungkin puncanya dari stress tanpa sedar.. suruh dia baca fb dr tan ee ping (xpasti ejaan betul ke tak), antara punca tak lekat jugak mungkin sbb stress tu.

4y ago

baik terima kasih

1) dah buat check up? Check rahim dan sewaktu dengannya. Minta suami juga buat checkup, Sperm count. 2) kakak tu bekerja ke? Dan jika bekerja adakah dia terlalu sibuk? Sbb kadang2 stress juga mmpengaruhu kesuburan kte.