Lagi 2 arie anak genap 6 bulan.

Maaf saya nak tanya laa. Seawal baby 6 bulan bg bubur kosong kan? Kire pgi 1x, tghri snack, mlm lgi skali bubur kosong ke?? berapa lama ya kne maintain mcm nie??

1 Balas

Utk permulaan nak kenalkan anak dgn solid food, tak semestinya kena ikut jadual mkn 3x sehari. Bukan semua baby boleh terus terima. Kenalkan dulu solid food 1x sehari. Contoh main meal waktu tengahari. Ulang utk seminggu mcm tu. Rasa mcm baby dah start boleh terima solid food, baru buat mkn 2x sehari. Contoh mkn tengahari dgn snek ptg. Then, baru tambah lagi bilangan mkn tu sehari 3x, 4x, 5x. Utk kenalkan solid food pulak, ikut 4 days rule. Namanya 4 days rule, tapi ikut tips Dr Amalina Daud, dia ajar kenalkan baby dgn single food dulu. Jgn campur dgn yg lain. Contoh, kenalkan dulu bubur kosong utk 3 hari. Mula2 memang nampak dia tak boleh terima, tak suka dan buang balik. Tapi teruskan je. Bagi dlm 3-4 sudu dulu. Kalau nampak mcm dia nak lagi, baru bagi lagi. Lepas 3 hari, tukar makanan lain pulak contoh bagi puri carrot. Ulang proses yg sama utk 3 hari. Lepas 3 hari, try campurkan pulak bubur dan carrot. Sama, ulang proses yg sama. Kita slow2 pelbagaikan makanan anak. Jgn ulang makanan yg sama lebih dari 4 hari, anak akan bosan dan jadi tak nak mkn Kelebihan bila buat teknik single food, kita senang nak tau makanan apa yg anak kita ada alergik so kita boleh noted.