Berkaitan pampers

Maaf saya baru jadi first mom. Saya nak tanya, saya ada baca comment dekat video TikTok atau mana2 sosial media, kenapa kebanyakan mak-mak, ibu-ibu akan biarkan pampers bayi berjam-jam tanpa tukar dan tunggu pampers penuh atau bocor baru tukar pampers. Boleh saya nak tahu kenapa? Adakah sebab nak jimat atau ada sebab lain? Saya tertanya-tanya, maaf #firstmom #ingintahu #firstbaby

21 Balas

Pengalaman saya la masa kerja confinement dulu, pampers kita akan tukar waktu baby berak/kencing (baby nangis sebab x selesa), setiap kali nak feeding susu means, kalau time feeding die 2/3 jam sekali, so 2/3 jam sekali la tukar, kalau 4 jam sekali feed, so 4 jam sekali la tukar. Kalau nak jimat, tengok la time nak feed baby tu jengah2 la pampers anak tu kalau kering x yah la tukar, tapi kalau da kencing ke berak tukar je la, daripada melecet kesian baby, walaupun pampers x penuh tukar je la, so baby nak feed pon selese, lepas feed nak tidur kan pon senang, da x yah leceh2 nak tukar lagi masa nak tidur kan die.

hmm, kalau saya, setiap kali baby nak minum, saya akan tukar pampers dulu, jadi setiap 2-3 jam tu, I tukar pampers. ada orang tegur, kata I bazir pampers. tapi I takut sangat baby naik ruam, tak selesa etc. mereka bukannya boleh bercakap bagitau kita kan kalau tak selesa. lagipun tak ganggu tidur bayi sebab selepas minum susu tu, mereka boleh tidur dengan selesa sebab pampers bersih, perut pun kenyang.

7mo ago

betul tu.. saya pun akan tukar pampers setiap 2-3 jam sebelum dia menyusu. kesian nanti baby tak selesa. soal membazir atau tak tu tolak tepi. yg penting kebersihan dan kesihatan baby.

sy pon 1st mom tapi sy tak ikut cara begitu. rajinkan diri buka google. cari ilmu walaupun nampak benda ni remeh. max 4 jam kena tukar pampers. kalau da full, x yah tunggu 4 jam. tukar je terus. xde la nak tunggu2 sampai bocor. yg penting, anak x kena ruam dan sentiasa bersih. tiktok apa semua tu, maybe nak jimat kot. sy x pernah tgk pula tiktok/sosial media cm tu.

Saya 1st mum juga n sy tak ikot pon mende merepek. Anak kite sis,cara kite. Nak ke kite tgk anak saket?sy sblm anak nak tido sy cek dl pempes dea sblm bg susu.sy nk anak selese n happy even pempes tu ckp bole thn 12 jam sy still cek.kalau mak mak laen bio pempes boci biarlaj tu mereka,ni anak sy andr sy takkan ikot klau mende tu x dtgkan kebaikan pd anak

takyah ikut. tukar Stiap 2/3 jam skali. kalau berak direct tukar. nk tukar bawah 3 jam pun boleh. kalau rasa mcm penuh sbelum 2 jam tu Trus tukar. mcm sy kerap check pempers anak. kadang sejam tukar.. kadang 2 jam. kalau rasa pampers dia mcm bau hancing walaupun Baru tukar pun sy tetap Trus tukar..

mcm sepupu sy laa dari anak first sampai anak kedua mmg cenggitu perangainya. ank sy dah 3x tukar pampers, anak2 dia dari subuh sampai ke petang tk tukar2. tukar pn klau nak mandi sblm malam jee. sy pun nak jimat jugak, tp kalau dah naik ruam ke apa lg laa kne kua duit

Bukan semua laaa... Jika tgk sorang dua tak boleh judge mcmtu. Lagi satu Mak mak mana tu...? So far saya takda pulak...? Itu mungkin spesis pemalas kut. Jika pembersih nie mmg tidaklaaa nak biar Anak2 mcmtu 😂😂😂🤣🤣

Tukar bila perlu. Sekali berak terus tukar. Kencing pun sama. Agak2 kencing dah banyak tukar terus. Kita nak anak kita selesa. nanti naik ruam kang anak merengek meragam, kita jugak yang susah 😃

Kalau yg kmu baca tu mcm x bermanfaat atau x logik abaikan, tkpayah ikut. Siapa lah mau bawah anak tu melecet sebab terlalu lama kena tukar pampers kan? xpyh tnggu bocor or penuh bru mau tukar.

nak tanya jugak, saya tukar lampin anak saya 3/4 jam sekali. tapi bila nak tukar lampin masih kering. bolehtak teruskan pakai lampin tu? sayang pula nak buang sbb masih kering