didik anak solat/bertudung

Maaf nak tanye.. mommy didik ank solat & menutup aurat start umue brape ye.. Anak sulung sy girl 9thun, tp sy ajar solat & puasa pnuh sejak umur 5tahun.. msuk umur 7tahun sy tegaskan bertudung.. Anak no2 boy skrang 6tahun, agak liat nk solat n puasa.. beza dgn kakak nye..ade tips tak cmne sy nk lembutkan hti ank supaya solat n puasa..xpuasa pnuh pn xpe jnji nak..tp die bile suruh puasa je msti nangis..solat bleh dikerah lg.. atau kesilapan sy terlalu memaksa ke cmne ye? Suami sy amik pendirian x nk memaksa ank..tp sy plak risau klau x didik dr skrang nti jd ikutan adik no3 nye.. mohon mommy yg ade pengalaman share tips atau nasihat utk sy...maaf klau post ni kurg menyenangkan setengah pihak.

1 Balas

Mcm sy bab puasa sy ckp kalau puasa sy bg upah

4y ago

Pnah buat gak gitu..tp die still cmtu gak...xtau la knpe die xtahan lapar ke ape..kdg suruu cube puasa stgah hri pn xnak...