nanas

Maaf nak tanya, saya baru teringat tak boleh makan nanas .. tapi saya termakan sikit .. ada effect apa2 tak kat janin? Saya 7w

10 Balas

xpe trmkn sis . sbenr ny xla sbb nanas bole gugur . tpi sbb mmg rahim xkuat so nanas mmbntu je bg dy trun . mata mata nanas tu yg bole buat gugur sis sbb tajam tpi In Shaa Allah xd ap . sy suami dlu beli nanas buat air sy pon ikot minum . xtau pon ngndg mse tu . bnyk da trminum tpi xd ap ap blaku pd janin .

Boleh je mkn sis. Bak kata doc emelda balchin, nanas boleh mkn tp jgnla mkn smpai 1 guni. Sbnrnya nanas ni bukan la punca2 keguguran. Cuma jgn mkn benda2 yg mentah je, sbb ade bakteria dlmnya. In shaa Allah tkde pape, semoga semuanya selamat

nanas ada kandungan bromelain.kalau mkn sikit takde efek pon.mkn byk byk byk byk sgt tu bole menggegarkan rahim n bole buat keguguran awal.tu je la yg saya tau

InshaAllah tu takde apa. Yg tu dah masak takpa. Sy sblm ni tktahu pregnant, sy makan stgh biji nenas yg masam tak berapa masak. Alhamdulillah tkde jd pape.

Xde pe2 kot rsanya.. sbb sye pun mkn gk, alhamdulillah ok je.. ngndung no 4 nih suka sgt mkn rojak petis.. nenas2 smue sye bedal.. hehe 🤤🤤🤭

5y ago

Hehe sye berani mkn sbb nenas manis, klau yg muda tuh sye pun xberani.. kahkahkah

Klu ada rasa sakit atau lain mcm, better terus check doktor. Tp klu merasa sikit sja, xpa2 kot. mcm sy, 2 potong kecil pn jd la. 😅

5y ago

ye saya tu lah termakan 2 potong kecil tu 😅

Monitor baby, kalau ada spotting terus ke klinik sebab awk mkn nenas tu tajam untuk rahim

Xde. Boleh jer makan sis tapi pastikan yang masak ranum. Jgn nenas muda

Saya makan dekat atas yg topping pizza tu .. dah dibakar boleh ke

Nenas yg da masak xpe. Boleh je mkn