Buai baby sampai bila

Maaf nak tanya, baby sy guna buai untuk tidur. Buai selalunya pakai sampai umur berapa? Ada mommy berpengalaman dgn buai? #bantusharing

15 Balas

mcm sy anak sulung 2tahun ++. siang still tido buai. sbb bila dlm buai dia tido lama sikit. mlm boleh je tido atas katil janji xde bunyi bising. sbb anak 1st ni jenis telinga sensitif bunyi. cpt je kalau dgr bnyi bsg mmg auto jaga dn xnk tido dh 2nd baby skrg 9m. still siang tido buai juga. mlm boleh tido atas katil mcm biasa. sy bagi tido buai utk memudahkan sy buat kerja lain. mcm nk sediakan food prep utk 2nd baby ke rumah pengasuh. if dorang x tido mmg tak jadi kije

Mcm sy..anak sy start buai msa dia sbln..tpi mlam dia xnk tdo buai..dia nk tdo buai waktu siang je. mlam msti nk tdo atas katil. 1 lgi klau bwak brjlan pon xde mslah skiranya xde buai. Ank sy xpakai buai sjk dia dmm buat prtma kali xsilp sy msa tu umr dia 10 ke 11 bln mcm tu. dia dgn sndri nya xnk naik buai. so sjak dri tu sy smpan trus la buai. Ade stngah bdak smpai umur da 2 3 thun pn msih nk naik buai tpi agak bhya sbb dia da bsar tkot jtuh plak buai tu.

mcm anak sy..sy start pakai buai masa dia umur 3 4 bulan...& smpai skng umur dh 2 tahun 6 bulan..masih buai..cuma tak kerap..ikut mood anak..kdg2 dia nak buai kdg2 dia tak tidur buai pon ok je..so far kalau balik kampung ke pergi mana2 mmg takde pakai atau bawak buai pon..anak ok je tidur tak berbuai..ok je kalau pakai buai tu memudahkan mommy buat kerja..anak tidur lama sikit..

kalau boleh sebelum umur baby 1 tahun hehe..kalau baby sya tidur di buaian sampai 3 bulan je lepastu dia sendiri tidak mahu..asal sya simpan dlam buai dia nangis last2 sya bagi biasa tidur di tilam..sampai sekarang asal tidur je di tilam huhuhu..kalau kepenatan pun dia pandai dah tidur sendiri..baby nak masuk 11 bulan dah😊

boleh, dri kecik biasakan klau nak tidurkan dalam buai, tpi bila malam angkat dan bawa tidur kat sbelah.. pastu umur tepat 2 tahun buai seminggu 3 kali, lepas tu selalu buat aktiviti untuk penatkan dia dan dia akan tidur sendiri. anak saya dah tak buai dah umur 2 tahun.. sebab saya galak kan tidur sendiri..

Anak saya pakai time siang je. Dpd newborn mcm tu. Malam dia mmg tidur bawah, merentan kalau masuk buai time malam. Sampailah dia 9 bulan. Dia sendiri cerai buai. Fully tidur bawah. Btw dia pakai buai dkt rumah je. Dkt tmpt lain, dia boleh je tidur sendiri hehe

Kalau boleh berhenti seawal yg boleh..bila dh makin besar jgn kerap dh masuk buai..bahaya,bila dah bsr dia pandai henjut pulak sendiri..pandai pulak nk keluar sendiri dari buai..mlm2 jgn bagi berbuai,nanti nk p mana2 susah anak nk tdo kalau xada buai..

7mo ago

xde la awak. anak sy smpi skrg tido buai waktu siang. sorg 2tahun++ sorg 9m. both anak sy mlm kalau xde buai okay je. tido lena smpai ke pg. bangun hanya nak susu je. dan sy bawak both travel xde buai xde mslh. boleh je tido ada katil mcm biasa.

Sampai 4 bulan tu dah kena ajar tdo tilam sis. Jgn jadi mcm sy pakai buai baby sampai skang dah 8 bulan masih nak buai. Klu nak balik kg kena angkut ke hulu ke hilir la buai tu. sy x ajar dari awal utk tdo bawah.silap sy la tu

Depends sis, anak saya masuk 1 tahun, dia sendiri tak nak tido buai, jadi nya terus ajar sleep training, awal2 tu struggle la sikit sebab nak biasakan, lps 2 minggu elok tidur sendiri..

7mo ago

Sis sleep training anak cmne? Biar baby nangis & tidur sendiri ke?

anak sy pon pkai buai dri umur sebulan lebih deret buai mlm je x.. bila dy dh masuk 5 bulan sendiri x mau buai bila letak dlm buai menangis.. dy nk tdo sblah sy je...