sembelit.

maaf menganggu. ibu ibu sekalian. kalau makan ubat tambah darah mmg akan sembelit ke, ya allah . . ad x cara lain untk elak kan sembelit? tercungap2

15 Balas

Bergantung sis pd diri masing2 . Ada ibu y kena mcm puan.. And ibu x kena pn. Apa2 amalkn pmakann seimbang. Air masak... Lebih Dr air manis ya. .. Sayur klu x leh amik lebih... Gantikan dgn buah2 .. Smuga ibu² selamat mlahirkn... Bila tiba waktunya nnti.

Klu ambik iron tablet dua kali sehari, mmg akan sembelit nk pengsan. Klu sekali, still sembelit tp blh diatasi dgn mkn buah 2 kli sehari. Tukar2 lah buahan tu. Tp mcm sy pagi msti mkn oren n jmbu batu. Mkn kirma waktu tgahri. 4 biji at least

sy pn sembelit jugak since mkn ubt2 tu.. time mmbuang pn dh xsama mcm dlu.. dlu tiap hr wktu pg msti mmbuang.. skrg 2 ke 3hr skli bru mmbuang.. huhu.. tp klo sy mkn buah, kurang la sikit smbelit tu.. klo xmkn buah mmg seksa jgk nk buang

Saya selama mkn ubat tambah darah ni takde jadi sembelit. Setiap hari amik buah. Time membuang tu of coz la dh delay dr kebiasaannya dh tapi membuang tiap hari

Haah.. possibility sembelit tu mmg ada.. kena banyak makan sayur dan buah (x jalan pun dgn sy, sembelit jugak tp dah kurang la sekarang)..

4y ago

sama. makan buah n sayur juga tapi masih sama

Sdg mgalaminyaaa. Kdg2 duduk dlm tandas bjam2. Perut mmulas. Dan kerap buang angin nak mbuang tapi payah nak kuar 😅

Nurse mmg ckp sembelit tp masa pregnant mkn pil tmbh drh ni sy x sembelit. Lepas bersalin ya sembelit teruk.

Tukar ubat sis. Sy tukar makan saigobion berak lancarrr hari² and tahi pon lembut

Jus sunsweet prune, stgh cup je every morning, mbantu pelawasan, it works for me

Saya ok je senang je membuang mungkin sbb minum susu kambing kot🤣