LUAHAN RASA TNTG PENGASUH

Maaf lari topik. Anak saya start hantr pengasuh ketika umur 2 bulan. Anak ptama saya mmg hntr dgn pngsuh yg sama ni jgk tp pnh dlu dh 2x dia reject anak sy yg 1st. Ptama skali reject sbb msalah emosi dia bgduh dgn suami. Alasan kdua reject lg skli sbb katanya sy sllu tya perkmbangn ank trutamanya bab mkn. Dia ckp bila dh smpi rumah sy jgn tya pape lg. Sbg ibu smmgnya sy nk thu keadaan ank sy sbb siang hri dah xupdate. Salah ke? Jd sy stop hntr ank sbb dia sruh cri pngsuh lain. Walhal ketika tu bkn sbb dia marah sy tya tp dia ada msalah dgn parent anak asuhan lain. Thun ni dia btnya khabar & mnta maaf. Jd sy dh pcaya dia sy hntr smula ank kpd dia tmsuklah bby yg sy bru lahir ni. Sbb dkt dgn ofis sng sy nk hntr ssu bdn. Dia sggup nk jga n happy sgt. Katanya syg mcm ank sndri. Slpas 6 bulan jga dia mula tnjuk prangai. Katanya stress btul jga bby sy sbb asyik mngis tp dlm msa 5 bulan tu ok je. Slpas raya sy hntr bby jd krap mngis wallahualam xthu knp. Jd bila dia ckp dia stress sy ambil ank sy bwa blk. Ank 1st sy ada kesan ggitan di blkg. Bila sy tya knp smpi mcmtu. Dia tgking ckp ank 1st sy yg mulakan dlu tolak bdk lain dan digigit. Psoalan sy dia hnya tgk je ke ank sy digigit? Ank sy sblm ni bkn skli je digigit tp dh byk kli. Bla sy tya soalan knp perlu dia mnegking smpi mcmtu skli? Sy buat kputusan xkn hntr lg dkt dia & alhamdulillah urusan kerja majikan sy bg klonggaran utk wfh sbb sy xdpt pngasuh lg. Dh nk msuk 2 bulan sy jaga sndri ank sy alhamdulillah mudah je smuanya. Sy happy walupun penat. Puas hati. Cma sy dh nk strt kje blm jmp pngasuh yg bru. Sy mnta ibu2 dlm ni mndoakan sma2 spaya sy dpt pngsuh yg baik hti & ikhlas jga ank sy sperti ank sndri. Bkn pngasuh yg tmak kan duit smata2. Mngsuh anak sy & dlm msa yg sma sbuk uruskn bisnes on9. Dia jga 6 org anak asuhan. 1 baby (ank sy) 2 budak dan yg lain smua transit. Ank sy mngis tidak didukung sbb ktanya dia mngasuh xajar dkung. Sy bkn suruh dkung 24jam. Angkt skjp je utk pjuk. Bby sy mngis smpi muntah. Ksian sgt tgk. 😭 klau xnk jaga jgn buat alasan mcm2. Skrg sy tkut btul nk cri pngasuh. #pengasuhtoxic

24 Balas

kalau boleh sis hantar dekat pusat pengasuh macam taska ke. lebih selamat ada cctv dan boleh report kalau diorang buat apa apa dekat anak sis. hantar dekat pengasuh tu duit terbang , anak sakit. apa pun tak dapat. eloklah sis da tak hantar dekat dia, kalau dia merayu lagi jangan percaya. ada hikmahnya memula dia tolak untuk amik anak sis, kedua Allah nak tunjuk kat sis cara dia mengasuh jadi sis dapat elakkan orang mcmtu. semoga urusan puan dipermudahkan segalanyaa 🥰