Ibu jari kaki bengkak

MAAF ⛔ GAMBAR AGAK KOTOR selepas bersalin saya mengalami kaki ibu jari bengkak macam dalam gambar sampai luka dan sakit sangat sebab tercucuk kuku 😢 ada tahu tak ubat yg bleh sembuhkan luka kaki mcm ni ..dekat nak 2 bulan lepas bersalin ibu jari kaki jadi macam ni ..baru lepas bersalin tak seteruk ni ..tp skrg teruk mcm ni 😢 tak pernah mengalami kaki mcm ni tapi lepas bersalin jadi mcm ni #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

Ibu jari kaki bengkak
13 Balas

saya tgh alami skrg 🥹 lepas je habis pantang dia jd. mula2 ibu jari kaki belah kanan je, sebelah side, pastu dia merebak mungkin sebab air bisa tu. last2 dua2 side kuku and dua2 ibu jari kena 😭😭 last choice mmg akan pergi ke klinik jgk utk korek, korek sendiri tk jd tak sampai hujung kuku tu separuh je dpt. ya allah time korek sendiri berair mata menahan 😭😭 dh pakai inai pon tk jln. buruk jd nya. kdg bernanah kdg berdarah 😭😭😭🥹🥹🥹🥹

1y ago

Allahuakbar 😢😢 sya ni tkut sngat2 nak prgi klnik..ni korek sndri dgn air mata dua belah ibu jari kaki juga cuma sblah kiri tak teruk mcm sblah kanan ni 😢

saya start mmgndung 30w kena macam ni. smpai laa skrng 33w+ 😭 Mau nngis dibuatnya. sudalaa mau potong tak smpai. ya Allah tuhan jak tau sakitnya macam mana. mntak husb tolong potongkan, serius sakit sngat tak tahan. sbb kuku masuk sngat dalam isi. taktaulaa smpai bila benda ni akan jadi. 😖😞

mcm cekang.. awak potong kuku suka korek celah ke? 😅 sy ada kena haritu ya Allah sakit sungguh. buh minyak gamat bg cepat baik tp lmbat juga baik.. klau teruk sgt awak check klinik ya.. sy x gi klinik sbb sy penakut doktor takut dia korek 🤣klau teruk sgt baru sy pergi

1y ago

betul.. sbb tu sy x pergi.. sy penakut🤣 sy pernah kena.. lama jgk nk sembuh...sy duk buh minyak gamat jela.. x bg sentuh apa² kt ibu jari kaki.. sakitttt🤕lpas pada tu suami ajar cara potong kuku jgn gatal korek celah🤣 dia ajar potong kuku straight memanjang je.. dia kata salah cara potong pun penyebab juga😁

Cagu ni. Ada keluar nanah air tak? Nak tak nak awak kena korek n potong kuku yg tajam tu. Buang air nanah tu. Sakit sikit tapi nnty lega. Saya dlu masa anak first pun kena Jgk. Xda sape nak tolong time tu. Terpaksa la bersila walau bawah berjahit lagi

1y ago

hehe kita Pon jnis kuku macam ni.. Dari sekolah menengah pernah kena teruk..mmg kena than .kuku pnjg je .kena korek buang kuku yg tikam.kuku payh cntik tpi elok lah .jgn bgi dia tikam je..

saya lepas bersalin teruk kena cagu/cekam kuku ni. dua dua ibu jari kaki kena. pergi klinik jugak sebab dah biru jari bengkak. first buat belah kiri, selang 3 minggu mcm tu buat belah kiri pulak, sakit tapi lega sangat rasa

ni cagu kot.kuku tepi tu MKN kulit.amik inai tumbuk lumat pastu ltk kt ibu jari tu.balut pakai kain..nti akan rase denyut2.lelame ok.try la dulu.xde daun inai pakai je inai yg jual tu pn blh.

1y ago

😢 thank you bagi tips ..sy akan coba

sy prnh kene .tpi sy tk gy klinik .cuma sy tk pakai kasut yg ketat² atau sebgaainye .tido mlam .pakai stokin .setiap mase.itu sy selalu buat .lpas bape minggu tu oky dh .smpai skrng

sy ada terbaca. Hormon ibu bersalin. kebarangkalian utk kena kuku cekam ni tinggi. tp x pula sy tahu yg akan berlarutan. sy pernah kena waktu dlm pantang. lepas pantang x ada dah.

kena potong kuku tepi tu yang cucuk kulit awak, saya hampir semua kuku kaki ada lepas bersalin, saya potong sampai takde rasa cucuk lagi. awak boleh guna ketip kuku ni

1y ago

tmksih awk 😢

kena rajin letak inai.. in sha Allah baik smula jari tu nnti..