3 bulan 29 hari

maaf bby ayu baru pandai mengereng.. dah dekat masuk 4 bulan,itu normal ke mamy ii..lgi satu dia x bolih tngok mknan dpan dia..mean orng mkn depan dia pasti nak.. mcm dlm pic nie.. dia hisap ii buah pear bila tarik dia nanggis..nie papa dia yg jaga

3 bulan 29 hari
9 Balas

Jgn bagi makan lagi sis,ank kcik usus dia xsama dgn kita. Ade banyak kes kematian baby yg diberi makan selain susu ibu/ fm pd usia kurang 6 bulan. Bayi 6 bulan kebawah hanya blh minum susu ibu / fm je,kalau dia tnjuk minat pd makanan yg kita mkn tu normal. Boleh je jgn mkn depan dia.

Dia dh tunjuk minat nk makan.itu normal..tpi 6bulan bru blh mkn ye sis..unless klau misi kata blh bgi mkn awl ats sbb2 trtntu mcm brt bdn kurang.klau x,tggu lah lgi 2bulan.xlama pun..dh mcm2 kes psl bgi ank mkn awl.so take as reminder.ank ada seumur hidup utk mkn.

Anak saya 4 bulan pun mcm tu. Habis di genggam nya nasi hahahahha.. Tapi mmg saya larang dia hisap atau gigit mknn sbb usus dia belom matured lagi nak process

yup sis betul papa dia yg mkn kbetuln bby kat ngan tngan papa dia ..lalu bby tarik tngan papa dia terus hisap buah pear tue..bila x bg dia nanggis..

4bln..xboleh mkn lg sis, 6 bln bru boleh mkn..tu pun boleh mkn mknan yg lembut2 je, mcm buah pear tu nnti sis buat puri je

Bukankah baby bawah umur 6bulan tak boleh diberi makanan selain susu sebab perut dia belum ready lagi??

Baby bwh 6 bln x digalakkan bgi mkn lgi... baby mmg klu bagi pape pn dye msuk mulut sis...

Awalnye mkan..usus masih kecil..sya rasa cuma susu saja yg dapat..air suam pun jgn ..

terima kasih semua,