Berpantang sendiri...my experience

Last year sy berpantang anak ketiga sendri dengan suami. Anak 1st &2nd pantang rumah mak sendiri. Sebabnya...suami nak try jaga sendri. Lagipun dah anak ketiga...so kita ok jela kan. Amaran, sharing ni panjang ? My rutin: Pagi -bangun awal sebelum baby bangun dan mandi. Kalau masa kita bangun baby jaga, susukan siap2. Baby awal2 ni selalu bangun sbb lapar ja. Pakai siap2 segala produk pantang yg kita dah beli tu (rugi xguna). - Bfast siap2 jangan biar perut masuk angin. Biasa pg sy bfast biskut dgn air kopi/milo. Smbil kita bfast tu, suami siap2kan anak 1st,2nd,3rd (anak jarak rapat2, so mmang kena urus). Then angkut semua g kk utk check kuning and check kita. Tgh/hari - lunch makan nasi, suami masak lauk yg sama kita dgn dia. Pastikan makan nasi panas2 bukan yg dah sejuk. Sambil tunggu dia masak, mak2 sila lah bertungku. Anak2 suami yg urus. Kita jaga baby ja (mmng suami kena take over utk bg time kita rehat). Petang - sy akan makan sebelum maghrib, smbil tunggu suami masak, kita mandi and mandi baby jugak. - Baju asben akan letak dalam mesin sebelum g klinik pagi tu. Lepas blik klinik dia akan sidai. Lipat sy buat smbil duduk. Rumah sepah kita kena pejam mata ja. Asben pon kdg2 xsempat nk buat semua. Kemas2 sikit sy buat, menyapu awal pantang sy xbuat. Kena banyak give and take. Kdg2 asben mandikan anak, kita siapkan anak. Penat tp selesa lg pantang sendri ? Tu pengalaman sy...kalau ada pertanyaan/sharing, just drop dekat bawah. Good luck mummy...selamat berpantang P/s: Next year baby no 4th is coming, insya allah pantang sendri jugak

1 Balas

Alhamdulillah dapat suami yg memahami

4y ago

Alhamdulillah...tp byk imperfect. Kena banyak pejam mata ja 😉