Kenapa datang period tapi tak dpt hamil ??

Last period 7.7 ... 16 hari jumpa waktu subur terus bd ... 10.8 baru period..susah nak hamil

5 Balas

Bkn ssh nk mengandung sis. Jgn trus judge mcm tu nnt awk yg stress sendiri lps tu risau timbul rse x redha dgn ketentuan tuhan.. sabar dlu kalau baru setahun kawin rileks dan enjoy dlu dgn husband :) If lepas setahun tetap xlekat jugak da byk kali cuba ttc, then you need to seek medical advice both suami dan isteri pergi klinik mne2 private or gov further check, then proceed ke pakar if ade issue. Sy ttc 4 tahun kawin baru ade rezeki mengandung. 3x gugur sbb sy da disahkan ade pcos mse further check kenapa miscarriage byk kali. So da tahu punca, then doc advice kite follow syukur skrg merasa ade anak. Bende bkn nye sume ikut ape kita mahu, tuhan tahu ape yg terbaik bt kita. Doa dan usaha moga disebalik kesabaran ade pelangi bt awk. Take care and enjoy your life without kids ni.. hehe nnt da ada byk sgt cabaran 🤭

sebab masalah kesuburan bukan semata2 tentang waktu subur atau tak.. ada orang yg masalah tiub tersumbat, ada yg telur tak matang, ada yg rahim tak kuat, ada yg disebabkan masalah daripada suami macam sperma tak ada, sperma tak banyak, sperma cacat, sperma tak bertenaga dan lemah untuk berenang.. jadi kalau dah lebih setahun kahwin, kalau tak pernah guna perancang elak hamil masih juga tidak hamil, digalakkan buat ujian kesuburan untuk mengetahui apa masalah sebenar kita..

sebab Allah kata bukan masa lagi untuk Hamil, sabar dan jangan putus asa dengan rezeki Allah.. banyak buat solat sunat selain solat wajib, banyakkan istighfar 100x dan doalah supaya dapat Hamil dapat anak. selain tu cek ada keputihan tak, kalau ada susah nak Hamil sebab sperm suami boleh mati dengan bakteria keputihan kita..

bkn ssh nk hamil sis tp mgkin blm smpai msenye lg. sis tryla konsisten mkn folic asid n himalaya shavatari (ubt subur utk dalaman) . ataupun ushe makanan lain utk cpt lekat .. dlm 1 mnggu tu selaang seli brsme ke .

xde rezeki lagi la tu.

2y ago

yes sis.. saya redha je