First time mommy

last period 30/11/2021, masa 1/1/22, check UPT sebab dah 4hari tk dtg period, result pregnant. Kalau ikutkn dh 6 minggu. tadi pergi check doc dia kata biasa dh boleh nampak 6minggu. Tapi scan tadi takde nampak lagi. Pastu dia ada tanya ada kencing ke tadi, boleh tahu ke apa kena mgena? Dan, ada sesiapa ada pengalaman mcm ni ke? Risau pulak cm waswas pregnant ke tak hm #bantusharing #seriusnanya #kecewa

First time mommy
11 Balas

pregnant tu. 6minggu ada org tak nampak lagi. tunggu lagi 2 minggu. usually 8minggu ke atas baru nampak. yg kencing tu if awak kencing dulu before scan susah nampak sbb kurang air. biasa sblom scan minum dulu jgn pergi toilet lagi then masuk scan. sbb kalau scan awal pregnant ni memerlukan cukup air utk tgok dia. kalau tak mmg tak nampak sbb masih kecil. tp bila dah usia kandungan 8-9minggu boleh nampak dah. inshaAllah 2minggu lagi repeat nampak

Saya cek masa lewat period 7 minggu 2 hari..sy g mggu lps scan baru 6 minggu 2 hari ..nmpk kantung n jantung kecikkkk lgii..last period saya aritu 16.11.2021..klu ikutkan skrg dh masuk 8 minggu..tp ikut dr tarikh scan mybe baru 7 minggu..kalu tgk upt awak tu pregnant tu..tp rasanya x sampai 6 minggu lgi..nnti repeat balik atau trus g kkia..pastikan upt strip tu double line terang ok..

3y ago

Kalu belum buka buku pink..kkia x buat kalau x naik double line..kalu satu samar katanya negatif..awak dh buka buku pink x?kantung mengecil tu x pasti kenapa..nnti rujuk kkia ya

saya pon macam sis last period 15/11/20 . 1/1/22 buat upt naik 2 line pegi scan baby dah 6 weeks 2 day memang nampak baby kantung dan jantung baby , masa nak scan tu pon pembantu dokter depan kaunter tu pon dah siap pesan jangan kencing katanye takut x nampak , so saya pon x de la kencing but bila scan tu nampak baby tu alhamdulillah taniah sis pregnant

3y ago

mungkin sama saya dalam 10 weeks 6 day 😍

Macam saya haritu scan masa 5 week, scan atas tak nampak and scan bawah pun tak nampak. Dr risau ectopic. Lepastu dr ambil darah beta hcg saya 19k which is pregnant and 5 week dah. Bila scan lagi sekali minum air dua gelas alhamdulillah nampak kantung kecik macam size manik. Cuba try lagi and penuhkan perut dengan air insyallah boleh nampak

Betul awk pregnant. Tahniah sis 🥳. 6 minggu kalau scan ikut vagina baru nmpak sis. Kalau ikut perut mmg xnmpak lg sbb kecik lg. Kalau pundi kencing penuh, dia menekan kantung baby. So baru nampak. Mcm sy scan 8 weeks baru nampak dkt perut. Jgn risau nnt doc repeat scan lagi 😘

3y ago

First time baby mmg jd semua risau kan 😊. Sbb tu sy lg suka scan bila dh byk weeks. Kalau scan awal sgt kita yg susah hati 😅. Lg2 kalau awk scan dkt klinik swasta, diorg tak explain betul2 mcm dkt kerajaan

tahniah..mengandung ni..kalau awal2 pregnant mmg kene minum air bnyk n tahan kencing sblum scan..sbb baby kecik sgt..susah nk nmpk..dah bila dah besar 12 mggu ke atas minum sikit takpe..pasni make sure minum bnyk n tahan kencing ok..

kalau pergi scan, kalau boleh penuhkan bladder. jangan kencing. nanti akan senang nampak rahim tu. melainkan doc check melalui vagina, so takyah la simpan air kencing. pregnant tu sis, jgn risau. tahniah ye❤

Kalau nak scan awal kehamilan kena tahan kencing yg menyebabkan pundi kencing penuh dan ia buatkan rahim kita nampak bila scan. Dan untuk kandungan kurang 10 minggu, scan melalui vagina lagi jelas.

Kalau awal sgt, time nak scan jgn kencing dulu. Sbb kena make sure bladder mcm penuh nk mudah kan scan. Sbb awal lg, kandungan masih kecik and kedudukan rahim pun belum naik tinggi lg.

Sblm scan, pstikan jgn kencing. Jgn terlalu penuh.utk mudahkan dr buat scan. Sy pernah jadi mcm ni. Dr suruh minum air 3 gelas. Scan trus nampak baby sac 😊

3y ago

yeee betul tuh.. sebelom scan bia pundi kencing tu penuh bru senang nk nmpak... biasa dr suruh wak mcm tu..