Macam mana ye cara untuk hilangkan kuning bayi, makin hari makin naik kuning . Sedih tengok anak mcm

Kuning bayi meninggi

16 Balas

Saya buat 8 cara satu hari sebelom checkup . Dari 262 turun ke 226. At least turun. Tapi xtau yg mana berkesan sbb banyak sgt cara. Hahhaha -Kerapkan menyusu 2jam/1jam sekali. Susu ibu digalakkan even org cakap susu ibu mmpengaruhi kuning but ramai jugak yg cakap tu mitos. Susu ibu lah berkhasiat. -Ibu minum air sengkuang cina yg tin tu (sbb kat kedai jrg ade sengkuang cina) -ibu makan anggur hitam -jemur matahari (Xyah lama, sekadar nak ambik vit d jer) -letak aloevera kt dahi n ubun2. Asal kering je bubuh lg.. -Mandi air kuning (herba cina) beli kat kedai ubat cina la. Nanti dorg suggest. (ni pg) -Mandi air rebusan pokok dokong ank +sirap( ni tgh hari) -Mandi air rebusan daun kucai (ni mlm) Ikhtiar selagi boleyh.. Tapi saya puas hati la sbb keesokannya dah xperlu ke klinik sbb trun banyak kuningnye. Then hari2 seterusnye just bg mandi air dokong anak+sirap. Gilir2 dgn air herba cina dan daun kucai. Air tin sengkuang cina tu pon saya minum 2hari sekali. Anggur hitam tu makan sehari tu je.. Cuba la. Mana tau berkesan untuk turunkan kuning baby. Cara2 yg lain rasanya xpenting sgt. Yg penting kerapkan menyusu jer.

3mo ago

terima kasih banyak ye.

Ank sy pon tgk kuning skrg sis. Hari ke 5 kena warded sbb kuning tinggi. Mula2 sy bgi full susu bdn. Tpi sy perasan baby x berak.. Kencing pon sikit2 je. Mcm x ckup susu. Tpi breast sy selalu rasa berat dn bengkak. Bila pump byk susu. Rupanya baby belum pandai latch/hisap dgn betul. Jdi dia x ckup susu. Doktor suggest sy pump susu bdn bgi botol atau cmpur susu formula. Sy buat dua2. Sy beli susu karihome yg kecik je. Sy pump jugak susu bdn. Setiap 2 jam sy kejut baby bgi susu. Baby kuning mmg akn tido je sbb dia demam bdn pon suam2. Mmg x aktif. Jdi kita kena kejut jugak.. Gosok2 tapak kaki dia, buka bedung time nk bgi susu. Pagi dn ptg sy bgi mndi dgn air sirap. Sirap letak 4 5 titik je.. Asal nampak air tu warna pink2 sikit. Alhamdulillah kuning cepat turun. Dlm 5 hari turun smpai 130 dh dari 260. Semoga Allah permudahkan urusan ibu amin. .

3mo ago

terima kasih ye

For me lah kalau ank kuning stopkn dulu susu badan bg susu formula dulu,masa anak no 2 sye 100% bg susu badan trus naik mencanak smpai 18 trus kene warded 1 hari ni anak ke 3 sye bg susu formula naik smpai 12 je lpstu esok esok check dh makin turun skrng bru sye bg susu badan balik,kalau bagi susu formula kene bagi 2 jam skli ngantuk mcm mna pun paksa kene bangun bagi supaya dia kerap berak atau kencing.Lagi 1 saya mandikan dia dengan teh cina beli dekat kedai ubat cina mandikan air tu tk prlu pakai sabun

3mo ago

Sye bagi lactogen dia berak tpi tak bnyak just mcm terkincit je tpi skli dia berak penuh pampers,dh tnya doc tk biasa baby kalau tk berak 2-3 hari kene risau btter refer doc,atau pn tukar susu

kwn sy masa dlm ward ada nurse bersalin sbelah katil dia, nurse tuu ckp nk turun kuning bagi similac stage 1. & ank sy warded jugak sbb kuning tinggi lepas je discharge tiap hari kena pergi cek kuning makin hari makin naik. sy try similac & stop susu bdn. Alhamdulillah mmg turun byk & dh takyah pergi cek dah. cuba lah mana tau menjadi dgn ank awk. inshaAllah.

Jaga jadual susu. Tu je mommy. Susukan baby setiap 1-2 jam. Jangan culas. Set alarm supaya tak terlepas jadual susu. Saya dan suami masing set alarm setiap 2 jam. By hook or by crook, jangan lebih 2 jam. Kejut baby sampai bangun. Sekarang ni baby dalam wad atau kat rumah, kalau kat rumah boleh opt untuk sewa lampu Fototerapi.

3mo ago

Alhamdulillah buat masa skrg kt rumah msuk nicu 1hari

Susu susu susu susu.. x kesah susu badan ke susu formula ke.. kerap bg setiap 2 jam.. mcm sy lepas je beranak mmg tak beli susu formula.. susu badan sy dah banyak..tapi kena pam dalam botol baru tahu dapat berapa oz.. setiap 2 jam tu mmg kena pam bagii pam bagii .. penat tapiii berbaloiii cek dr terus turun kuning.. kuattt mummyyyyyy

3mo ago

baik terima kasih sis

anak saya masa di ward kuninh naik sampai 230, Dr masukkan bawah lampu sehari, turun 170 dan discharge. hari ke 11 nampak badan dn mata kuning balik, cek darah naik 290, masuk bawah lampu 2 hari, turun 120, sekarang dah hari ke 17 nampak kulit tak kuning sgt, just mata je ada samar2 kuning.

3mo ago

harini hari ke 23, blood test semalam naik 158. saya rasa sebab susu badan. harini saya start bagi lebih susu tepung, susu badan sikit. nak tengok sabtu depan ni bloodtest kuning turun tak.

Masa check kuning sy ada tanya sorg ibu dia bg susu apa sbb anak dia turun kuning. Dia kata anmumlac, jadi sy pun try. Alhamdulillah serasi jugak, kuning makin turun dan lepas 2 minggu mmg dah takde kuning. Susu bg setiap 2 jam

Bgi susu stiap 30min-1jam. Paling lama 1jam bgi susu, jgn tunggu. Klu baby asyik tdur, paksa bngun. Klu blh biar dia bangun lama sikit, bagi dia aktif. Smoga anak sis turun kuning dlm msa trdekat

2mo ago

terima kasih ye sis.

boleh try nahla balm untuk trun kan kuning anak .. ank saya pun kuning naik smpai 300 .. 2 kali masuk nicu.. skrg msih on going tpi trun.. moga dipermudhkn urusan

3mo ago

Alhamdulillah, terim kasih sis