Tanda Awal Kehamilan!

Hi korang, saya nak tanya. Apakah tanda awal kehamilan yang korang mula perasan sebelum check upt? Ada tak dekat sini yang check upt samar tapi sebenarnya memang pregnant? boleh kongsikan pengalaman?

31 Balas

1st pregnancy - tak rase ape2.. lewat period sehari try upt naik double line.. 2nd pregnancy - seawal 3 minggu da start pening2.. loya2.. pastu setiap kali berak mesti pitam kat jamban🤣🤣 hahahaha.. lg 3 hari nk period saje try upt.. naik double line samar2.. pastu try yg digital clear blue tulis pregnant 🥰 tau je pregnant tros mabok trok💆🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

tgok kat app period lewat 2 hari..kerap2 lapar,mengidam nak makan macam2. saja2 cek sbb makcik2 selalu tanya2..1st test line samar2..bgtau suami pon dia tak percaya.sebab saya takde muntah2 pon.lepas seminggu test lg baru nampak jelas 2 line..masuk 6 minggu baru pergi klinik nk doctor confirmkan memang pregnant..masuk 12 weeks bru buka buku pink..

masa saya anak dara, period saya memang tak teratur.. dalam setahun tu ada 2-3bulan tak period.. dua bulan selepas kahwin, period saya terus on time .. masuk bulan ketiga ,saya rasa pelik sebab tak period dan masa tu saya rasa lesu teramat sangat plus asyik kerap kencing .. tu yang tergerak hati nak check upt dan alhamdulillah naik double line..

Symptoms pregnant sama je dgn period. Saya seminggu sebelum due period ada sakit perut mcm nak period tu. Biasanya kalau saya sakit perut mcm tu mesti period terus. Tggu sehari tak period2. Esoknya terus tergerak test upt. Dpt samar2. N breast saya sakit seminggu dari sebelum due period lagi. N now pregnant nak masuk 5 month dahh Alhamdulillah.

Takda tanda2 sangat. Cuma perasan dah 6 hari delay period. Terus cek alhamdulillah +ve. Malam terus pegi kk, buat urine test & Dr just kira ikut tarikh period & hasil kiraan dlm 6week. Dr bagi tarikh buka buku pink tp bila dtg kkia, nurse tak bagi buka lg sbb masih awal. After few days baru rasa loya2 & tak lalu makan nasi putih berlauk.

first pregnant, badan rasa suam² demam. Gusi berdarah, sakit pinggang sakit kepala, sakit senggugut manja, loya, selera makan bertambah😂. tapi sampai 6w saja terus gugur. ni sec pregnant baru 6w 1d. badan suam², gusi berdarah pastu senggugut manja, takda selera nak makan nasi. huhuu🤧. harap² baby saya membesar dengan sihat🤲.

pengalaman sy, dlm seminggu sblum tarikh period, sy dah alami mcm² simptom. badan berangin, perut kembung, pening teruk (macam berada dlm bot/perahu dgn air berombak), cepat penat, kuat mkn, breast rasa sakit dan sensitif, rasa denyut2 kat rahim, ada spotting sikit bbrapa hari sblum period, emosi jd sensitif.

saya demam batuk selsema...sama untuk anak 1st dgn yg tgh dlm perut skrg 😅 morning sickness semua tak ada then, lmp patut 26/3, bulan 4 masa bulan puasa tu, ada spotting & bleeding on & off utk 3 minggu.bleeding tu, bila buat kerja berat mmg banyak mcm period.scan tgk ada penghuni rupanya dalam rahim 😉

kandungan pertama - ari-ari rasa sakit. masuk minggu kedua tak boleh bau masakan, pening dan muntah. suami bawa jumpa doktor, positive hamil (bunting pelamin). kandungan kedua, ketiga dan keempat - period lewat 2 minggu je terus jumpa doktor.

first sign tu period tak datang dlm seminggu mcm tu lepastu terus ajak husband beli upt test. first tu mungkin kandungan awal lagi so dia samar2 so tunggu dlm 3 hari mcm tu buat lagi skali dh nampak terang dh line tu. terus check klinik 💕