Fetal doppler

Korang guna fetal doppler tu elok x time bpe minggu korang dpt detect jantung baby ? die klau guna mesti kene scan dekat bahagian bawah rahim or area pusat kan? #firstmom #ingintahu

7 Balas

Nak beli tp nurse & doc tak galakkan beli unless mahir guna. Sedangkan nurse kk pun ada yg struggle nk guna sbb tak jumpa2 heartbeat baby. Sebab kalau salah guna nanti detect jantung/nadi mommy sendiri, bukan baby punya. Mcm ada case mommy tu confident ingatkan heartbeat baby so dia buat taktau & tak ke hospital bila perut dia rasa something. Bila sampai masa appointment ultrasound rupanya heartbeat baby dah takda pun. Mintak dijauhkan. Baik g sono je kalau nk kerap tau condition baby.

2w ago

better pegi sono je nak scan. saya dah scan banyak kali sbb sebulan tu paranoid je sbb banyak stress, alhamdulillah sono ok layan je and baby pun ok je

better doc atau nurse yg chck guna fetal doppler itu sebaiknya..biasa akn di lakukan spnjng chckup kehamilan mengikut minggu atau bulanan .depends pd kondisi ibu hamil ketika itu bagaimana..

Better check dgn nurse, kita bukan pakar atau ahli ni tak perlu. Nnti overthinking je. Kalau rasa2 nk check jugak pegi je scan kt luar

Nurse kk ada check time 16w guna doppler. Lpstu saya beli sndr check. Agak struggle nk cari heartbeat area bwh pusat

Leh check 18++ , dekat box tu ada ajar area mana untuk detect ikut week2 dia

2w ago

Tak semudah tu

pernah beli n guna skali dua je. sye xpercayq sangat dgn fetal dopler tu.

2w ago

haa sis sme dgn sye kekadang fikir mcm tu