Vitamin during Pregnancy

Hi. Korang consume vitamin or supplement ape during pregnancy selain folic acid?

9 Balas

Further into my pregnancy, doc I suggest tambah vitamin c, obimin and calcium pill (ni yg mcm betul2 for preggy mommy). Vitamin C utk idk utk immune kot plus preggy mommy akan lebih mudah dijangkiti penyakit, and sbb doc Duk tgk perut byk sgt stretchmark. Obimin tu supplement biasa ibu mengandung, usually kk pun akan bg jgk. And calcium pill tu doc advice ambik for my cramp. Plus I perasan kalau I culas xmakan, sakit amat pinggang cramp kaki time nak tido. Supplement ni doc just suggest je, Kalau rasa xperlu makan sbb you dah amalkan benda lain. Then it’s okay Kalau xnak ambik. Better Kalau you boleh terus tanya doc pasal supplement yg you dah amalkan tu.

Utk first trimester, tk perlu ambik segala supplement tambahan. Folic acid is enough. Bila dah masuk 2nd dan 3rd trimester, doktor akan suruh tambah ikut keperluan. Based on my own experience, tak perlu pun makan itu ini, jadi bazir je. Vitamin = Makan sayur dan buah setiap hari pun dah lebih dari cukup. Calcium pill = Kalau perlu, doktor akan suruh makan. Kalau tak, minum je susu. Susu fresh milk pun boleh, susu for pregnancy pun boleh.

Nnt dah buka buku pihak KK, akan tanya supplements apa yg sis makan.. Sebelum saya buka buku saya makan folic asid dan susu ibu mengandung tapi nanti pihak KK akn bagi ubat Obimin.. Lagi satu kalau dapat obimin, pihak KK minta kita stop makan folic asid sebab Obimin dah ada kandungan folic asid tambahan vitamin.. Sbb takut terlbih dose.. #Saya share ap saya thu, tmbhan saya memang suka bertanya bila jumpa misi or doc..

1st trimester cuma folic acid dah cukup,, minum je susu dn makan buah yg tinggi vitamin c,, 2nd trimester KK akan bg obimin.. Tk perlu extra2 tmbahan lain dh.. Kalau alahan pada susu boleh minta ubat calcium kat KK atau Klinik swasta.. Bnyk kan makan buah dan sayur especially bila dah start obimin sbb nnt boleh jd sembelit

saya mkn ubat yg KK bagi je , 4 sekawan tu. folic acid, vitamin B, ferrous dan ascorbic acid.

i buka buku pink kt klinik swasta dia bgi ganilia dgn calcium-d3 je brand surbex.

Sy consume supplement which are prescribed by the doctor. 😊

yg kk bg je obimin. lain xde

new obimin sis