33week

korang ada x makan ubat kencing manis metformin hcl 500 mg tu ..sya ada makan sbb gula tinggi so dokterbg ubat tu selamat tuk baby jugak..tp start makan ubat tu saya cirit birit ada x ibu yg sama mcm saya??sya perlu ke hospital ka???

5 Balas

Sy mkn jugak... Sy xcirit birit cuma bila sy mkn mnis mmg akn mbuang..dan cair je najis tu cm cirit birit... Tp biasenya pagi dan lepas mkn tgh ari...doc ckp tuh normal...lg 1 berat akn trun..sy sjak mkm ubat tu...berat tiap kali c.up xpernah naik.. Tp doc akn tye...selera mkn okey x...klo okey...xde msalah...cm sy sy mmg mkn je..slera ade je

Mula2 mkn mmg cirit..sbb metformin ni dia neutral kan gula dalam darah kita..so kna minum banyak air putih..elak minum air gas..xde apa..sy pun selalu cirit..tp kalau cirit teruk kna g hspital...nnt dktr akan bg minum ORS

Side effect ubat metformin tu memang akan membuatkan cirit birit... Sekiranya cirit birit puan teruk, better inform your doctor. But every side effect depend on individu.. X semua orang akan alami kesan tersebut.

Ptt la sy pun cirit.. Sblm ni sembelit teruk.. Lepas mkn metformin mmg hari2 cirit.. Risau juga

Saya since amik ubat tu + zincofer, mmg najis cirit hitam je... Rasa kesan ubat tu

4y ago

Zat besi.