Berpantang rmh mentua

Korang ada x macam sye? Suami suruh berpantang rumah mertua…… tp sini serba kekurangan, lepastu kalau beli makanan ke apa ke mesti adik beradik yg lain makan sampai habis walaupun kita tak sempat makan pun. Bila kita cakap nak berpantang rumah mak sendiri suami x kasi sebab ayah dya yang berharap sangat kita berpantang rumah dya, tapi tu la serba kelengkapan takde, dengan ayahnya jenis merokokdalam rumah lagi. Macam mana eyh? Penat dah sye pujuk suami nak pantang rumah mak sendiri, sye x biasa hidop dengan mertua and sye x suka menyusahkan orang lain, tapi family sini rilek je ambil barang sye masuk bilik sye tanpa izin, tak suka. Korang ada tak macam sye?, #firstbaby #pleasehelp #firstmom #firstmom

60 Balas

berpantang la ikot keselesaan sendiri. kalau awal2 dah nampak negative tu, better tegaskan cepat keputusan. ikot pengalaman sye sendiri. anak 1st rumah mertua, sgt2 stress. sye rase mcm beban pulak pd dorg. anak 2nd, mintak tlg adik jagakan. alhamdulillah, lega sikit rasa. coming soon anak no3, InsyaAllah pantang sendiri je kt rumah. pengalaman yg 1st tu betul2 terkesan.

klu dia xbg jgk lh.. sis buat la syarat dkt suami.. bgtau suami adik bradik suami xleh suka hati terjah masuk bilik. bgtau juga kt suami, Minta dia bgtau ayhnya spy stop merokok sblm sis balik pantang kt Sana.. jgn mrokok langsung spnjang sis ddk sana.. sy doakan smoga urusan sis dipermudahkan, dilembutkan hati suami sis bg bpntang kt rmh mak sniri..

Apa lah suami awak ni. Common sense isteri berpantang mesti lah nak dekat dengan family sendiri. Suami sy xperlu tanya pun, dia tau saya nak berpantang kat rumah family saya. Sis belum beranak pun dah stress dah, nnati dah beranak lagi stress Lagi2 rumah family suami macam tu. Bincang lagi dgn suami. Badan awak, hak awak nak pantang kat mana.

12mo ago

Tu la awk dimata dia famoly dia oerfect, adik adik dya cakne. Taoi dimata sye mak sye dah cukup perfect dah walaupun sorang sorang je jaga sye

Sy pantang sendiri je sis 🫠..CL mai seminggu je yg lain sy buat slow2 ikut kemmpuan ..sbb mak mertua x offer pun nk tolong mak sy pulak dah tua . So manage semua sebelum bby keluar, prepare peralatan dkt gn katil . Mknn ikan semua sy prep siap2 sebelum bersalin. Terpulang pada sis, tp alhamdullilah sgt bby x meragam pun syukur

Sejujurnya saya pernh berada dlm situasi sis ni, sya klau berpntng umh mertua bnyak bnda kne prepared sndri dn simpn dlm blik dri segi mknan smpailh brang peribadi.. sbnrnya husb kne fham situasi dlm rumh tu mcm mna.. berbncng baik ii dgan husb insyaallah jika husb jnis memahami husb akn fham hti isteri mcm mna..

nak senang pantang rumah sndiri sis . pastu panggil mak awk dtg uma awk . saya yg dduk dgn mertua ni bila pantang dgn mertua sumpah beza ye rasa .. jgn laa nnti awk stress susu badan mudah drop tk ckup mkn susu bdan boleh drop jugak .. kalau suami snggup beli formula snggup tgk isteri emosi ha teruskan la ..

tu la mertua ni nak main dengan anak j ..nanti bukan nk tolong pn..mandian rebusan ke apa ke kite nk mintak tlg die kite segan ..nnti last2 die kata kite mengada la lpstu ckp org sekrg ni mana pantang sgt..sedgkn kite pantang 44 hari ni la nk jga badan utk sihat & nk rehat kn diri..

situasi sis sama mcm saya mse berpantang anak pertama.mula² okay..tapi lama² stress woo...apatah lg kita dh cergas...adik ipar siap soh mak mertua tanya,bila kak long nak keluar dr bilik dia..genap 44 hari..terus cabut keluar..langsung x dtg rumah mertua 1 bulan..hahahahahah

baik berptng rumh sdri atau umh fmly kita..jgn berptng umh mntua percaya lah awk xckup rhat..sbb bila bby tido jer akn dy orng kcau amik buat main baik siang atau malam..bila bby mngis dy bgi dkat kita..awk bgi alsan nnt soalan2 snsetif blh tnya dkat mk sdri klau mntua sgan

pujuk lg sis..ckp nk pntang rumah mak sndri..lg ayh mertua hisap rokok..x psal2 ank sakit nti..sy pantang rumah mertua thn 2 mingu je..sbb dia bukan tolg klau ank nagis..semua buat sndri..lg siap ckp jgn kejut suami ko..biar kn dia tido..dia nk cari rezeki..lahhhhh..sakit hati

12mo ago

Dah pujuk sis, dia cakap dudun dalam 14hari takpe dah. Tapu sye as first mom ni wakru pregnant pun rasa macam taknak tinggal sini