mata baby selalu bertaik

Knpa mata baby saya selalu bertaik mata. Warna kuning. Stiap masa ada. Tp mata xmerah. Cma bertaik. Dh 2 mggu cmni. Sebelah mata je mcm tu. Bla tanya doc, doc ckp just cci macam biasa. Kadang2 mata bby xboleh bka pagi2 sbb bnyk sgt taik mata dan kuning

13 Balas

Mata anak saya pun truk kena taik mata Sebulan lebh jugk bru hilang. Jgn risau bby brtaik mata mcm tu normal bnyakkan mmbca sisi bru xrisau ... just bersihkan je guna kapas basah . Sllu jugk mak sruh ttikkan air susu saya buat kekadang je bila mak pksa je sya buat hehe . Saya pun xperasan mata anak saya dah xkluarkan taik mata dgn bnyk lg ..

Same la..baby sy pon same itu Hari..tak lame pon..dlm 2 ,3 mggu mcmtu.nti hilg sndiri taik mate tu. Skrgni sy tgh Berpantang juge. Dah Hari y ke 37..awk jgn risau nti lame2 hilg sndiri. Kene rajin bersih kn jela .Lau tk cian Bby sush nk buke mate..

5y ago

Saya pn baru 15hri pantang. Harap2 cepat hilang

Normal sis sebab mata baby xboleh menghasilkan air mata lagi.. jadi xde pelembap memyebabkan mata jadi kering.. klo di klinik dok akan bagi cream sapu dan cadangkan jgk untuk titskan air susu ibu ke mata baby.. Harap membantu..

Bapa umur bby.. Kalu masih dlm pantang lap dgn tuala Lembap.. Makna mata nya dah mulaa mengeluarkan air mata. Pengalaman sya dulu.. Saya buat cam tu je.. Jgn guna tuala yg smaa..takut ada jgkitan plk.

5y ago

Yaaa elok lap je dgn kpas lmbap.. Cuma pastikn brsih n jgn ulang guna.. Amik bru stiap kali nk lap. Doc pon x suggest titik susu bdn. Kuman kita x nmpk

Kalau saya.. Anak bertaik mata masa baby.. Setiap pagi, tghari & masa nk tido.. Sy titik air susu ibu.. (susu badan dlm mata ank) Alhamdulillah.. Berkesan.. Ini petua org2 tua dulu...

5y ago

Betul. Susu badan byk kebaikkannya..

Sama lh macam anak sulung sy dulu bertaik mata apa lg kalau baru bangun pagi kesian.. Sampai 3 bulan baru oke.. Kesan dr yg time sy mengandung banyak keputihan.

Titikkan susu ibu dlm mata bayi. Saya perah dlm sudu dan titikkan dpd hujung mata bayi dekat hidung. Celikkan mata bayi nnt air susu tu lalu kat mata. Sgt mujarab

5y ago

Tq sis saya nak cuba nnti

Doc pn ada suruh juga. Saya ada juga titik tp bru 2hari saya buat. Sis buat shari brpa kali titik air susu tu? Ttik direct dari nipple ke mata bby trus ya?

5y ago

Nurse yg ajar. So far mujarab. So no comment doc advise x boleh sbb x pernah tanya

Org kata kuning trllu tngi mnybabkan mata bertaik mata, klau kuning berkurangan mta tu tk akan ad taik mat lg sis.. Mcm ank buah sy tu.

5y ago

Boleh ke makan susu kambing yg ada campuran kolagen perisa kopi tu? Anak buah mkn susu kmbing jenama apa ya

normal. sllu2 urut bahagian mata yg kawasan hidung tu. dlu bby sy mcm tu jgk masa dlm pantang