mata baby selalu bertaik

Knpa mata baby saya selalu bertaik mata. Warna kuning. Stiap masa ada. Tp mata xmerah. Cma bertaik. Dh 2 mggu cmni. Sebelah mata je mcm tu. Bla tanya doc, doc ckp just cci macam biasa. Kadang2 mata bby xboleh bka pagi2 sbb bnyk sgt taik mata dan kuning

13 Balas

Sma mcm bby kita masa awl2 lahir..benda tu pandai hilang sendiri..just lap pakai ai..

Sbb makan jamu tu..

5y ago

Ataupun puan ad mkn mknn yg panaskn badan.. Contoh mcm lada hitam atau susu kambing.. Boleh juga mnyebabkn taik mata pd anak.. Tp normal takpe.. Dlu sy anak first anak kuning lama jd terpaksa minum susu kambing untuk ikhtiar anak turun kuning mmg ad taik mata.. Yg bahaya bila ad taik mata kita tak bersihkn..dye jadi jangkitan kuman... Jangkitan kuman menyebabkn taik mata bertukar warna hijau atau jdi merah matanya... Klau ad taik mata.. Nnt trus lap pkai tisu basah..trus buang.. Nnt lap pkai yg naru plak... Klau pkai kain boleh tp kena bilas ngn air dlu.. Sbb kain mudah kena kuman klau pakai lap tmpat yg sama... ☺️☺️

Normal je..