mual muntah first baby

kitaa baru 7weeks tapi alahan makin teruk ada tak sesiapa bole suggest makann atau ubat utk tahan muntah dh pernh masuk hospital sebab terlalu lemah 😔#firstbaby #bantusharing #firstmom

2 Balas

Masa masuk hospital tu, doc / pegawai sains pemakanan tak advise apa2 ke? 🤔 Saya tak pernah alahan teruk. just mual dan selera makan kurang hingga poor weight lost. Apa yg saya buat, saya alihkan fikiran saya untuk semangatkan diri dgn banyakkan membaca tentang panduan kehamilan dari segi agama. artikel pertama yg saya jumpa drpd MUIS: galakkan kita redha dgn kehamilan. So, saya tanamkan rasa redha, syukur dan sabar dlm diri semasa hadapi ujian kehamilan. Cari artikel2 dan pengalaman ibu2 dlm TAPS ni dan kita ikut kemampuan kita jika serasi. Kena ada kasih sayang semasa makan. kena ada teman semasa makan, Saya juga minta suami suapkan saya bila saya stress sbb lapar tp selera kurang, mulut pahit bagai. Dapat 5 suap nasi, syukur . minum air suam perlahan-lahan dan pastikan kita minum air kosong secukupnya dlm sehari. cari makanan yg sesuai untuk kita. mcm saya mkn kering2, nasi tak nak berkuah, nak kering2 mcm ikan/ayam / daging goreng, bakar, . sayur ulam dan salad. maruku, biskut2 berkhasiat, roti wholemeal bakar, kekacang. buah saya sesuai yg masam2 manis: epal hijau, oren dan mangga. lepas makan/ minum jngn terus gosok gigi. kuatkan semangat tau! Sementara je alahan ni. 🤲🌻

Makan sup2 yg tak berempah, buah2, roti, pasta. Try n error lah ya, badan sendiri apa boleh terima/tak