Assalamualaikum ..ada yg sama x dgn sy , 29 week dtg keputihan sampi area miss v rasa gatal tq

6 Balas

Sis kena kerap² lg jaga kebersihan memandangkan bhgian bwh kita ni jd makin xnmpk dh sbb perut pun dh membesar ni.. kulit blh jd xbrp nak kering dkt pelipat2 apa semua.. pastu kalau teruk sgt rasa gatal kena bg tau misi tambah2 ada keputihan sbb takut ada gbs walaupun keputihan bukan ketul²/berubah warna ke apa.. kena buat swab

2y ago

betul siss , perut dh besar nk tunduk cuci dh susah , klu nk cangkung xblh lma lak selasa nie bru jumpa misi siss .. takat nie kluar keputiah warna jernih jew tq dh bgi saran siss ..

Sy pun gatal2 sgt sampai jumpa doc makan antibiotik. Last2 misi suruh try rendam dgn air garam dalam besin besar. Kalau xde besen boleh cuci je dgn air garam. Lega rasa. Gatal2 dah hilang cuma keputihan je ada sikit2.

Try pakai pencuci fefet tu . Tp jgn laa sapu byk² kat lubang vagina tu .. mcm saya . Saya amek sikit basah kan dgn air sampai berbuih , lpas tu sapu kat celah kangkang n kat bibir² je .. buat hilang² gatal

2y ago

doc sy suggest buat rendaman faraj dgn air suam atau buh garam sikit 15-20min cmtu. pastu sy ada baca tips lepas kita berhadas kena lap miss v sampai kering jgn bagi lembap sblm pakai panty. sy lap dgn tisu je xpakai panty liner pun. alhamdulillah xgatal tp masih ada keputihan sbb blm rendam lagi. baru order shopee sitz bath dgn garam bukit.

saya pun sama sis selalu keputihan kekuningan kdng2 rasa gatal " da jmpe doktor bg antibiotik pun sama jgk

2y ago

tu ler siss ... rasa gatal xblh bawa bincang kan ...sy tggu ari selasa nie bru jumpa misi buat msa nie setiap kali buang air cuci dan lap guna kain tuala bgi btul² kering

sya bgthu nurse, nurse refer Dr,trus Dr amik sample,sya tgh mnunggu resul 🥺moga xda apa2

2y ago

sy smlm dh pi klinik Dr ckp keputihan biasa xde teruk mna .. yg gatal tepi miss v tu sbb peluh dan pakai seluar dlm yg xserap peluh .. cuma dibgi antibiotik jew siss.. semoga xde ppew yg serius yer siss

bagitahu nurse.. nanti nurse refer doktor untuk ambik sample.. takut ada kuman gbs

2y ago

betul sis... keputihan ni takkan hilang... sekejap je takda... sama da dia kurang ataupun jadi normal... saya dah 3 kali kena muncung itik tu... sekarang 32weeks still ada lagi... nak kena amik ubat insert tu lagi rasanya...