Salam sy nak tnya pendapat ibu2 yg hamil .. sy bru 4weeks pregnant tp kerap skit bwh prut belah kiri

Kenapa ya ?

7 Balas

Hi saya pun early pregnancy. Mengalami masalah yg sama mcm awak. Mulanya saya igt biasa je sebab baby nak besar masa first scan on 5w sebab perut sakit sangat and dkt belah kiri shj. Kanan tak sakit, refer doktor inform takde bleeding tapi perut sakit doktor kata takde apa. Bila baru baru ni week 7 saya dah start bleeding, bila scan alhamdulillah baby ok heartbeat ada cuma ada gangguan detechment (pendarahan luar kantung) dan bila doktor tekan tempat saya selalu sakit belah kiri tu rupanya ada cyst, 4cm macam tu. Doktor pesan jgn paranoid nanti effect so saya tak nak fikir sgt. Yg pasal detechment tu dari mana datang nya? Doktor kata itu ujian. Biasalah setengah org first baby sihat, setengah org first baby struggle nak kuatkan semangat. Tapi saya amik yg positif shj. Insyaallah. Pesan saya, awak elok pergi refer doktor suruh scan dkt tempat awak kerap sakit tu. Memang simptom pregnant ada cramp cramp tapi mcm saya lah igt cramp tapi rupanya bukan cramp semata. Semoga dipermudahkan urusan ✨

Normal je baru-baru mengandung rasa krem pada perut, perut berangin tak selesa mcm tu. Sebb rahim mengembang n perubahan hormon. Dont worry ya. Paling penting, jangan sapu minyak apa-apa pada perut. Minyak angin tu boleh diserap dlm kulit dan effect baby.

Sy alami sekarang dear, esok genap 13week da, sejak msuk 12 week ni perut kerap rasa sakit mcm tu krem sblah bawah kiri selalu.. Rasanya nak refer doc la klu cenggini kan

samaa dengan saya .. klauu kiraa skng msuk 6week ...xg kk lagii tapi risauu sakit perut belah kanan ☹️

samaaa sis😭petang nanti nak pergi klinik consult dgn Dr, semoga dipermudah segala urusan kita😭

Sy pernah sakit mcm tu.. Lahir luar rahim. Sakit sgt perut. 8w gugur. Bleeding

saya anak sulung dulu rajin jugak sakit bawah perut