23 weeks kaki kerap kejang

Kenapa sekarang makin terus rasa kaki kejang. Penat terjaga malam2 tahan sakit. 🥲#bantusharing

1 Balas

Sebab tekanan daripada bahagian pinggul ke bawah makin tinggi. Kaki kena support beban lebih daripada biasa. Banyakkan buat renggangan kaki utk bagi otot relax. Cara senang je. Masa baring, puan tegangkan pergelangan kaki tolak ke atas sampai rasa tegang kat bawah betis. Pastikan lutut lurus dan ditekan ke bawah jugak masa tolak pergelangan kaki ke atas tu. Tahan 10saat. Buat sebelum tido at least 5-10 kali. Waktu biasa, sentiasa gerakkan pergelangan kaki atas bawah. Ni bila2 pun boleh. Masa rehat ke masa duduk ke tgh mkn ke apa. Tak kesah. Ini senaman utk peredaran darah.

3y ago

Terima kasihh. Saya akan cuba