Pregnant atau tak

Kemarin guna biasa je upt. Semalam xpuas hati beli clearblue. Samar gk ke sy yg salah. Ke msh awal sgt check.. Sbb thn ni sj 4x gugur. Xcmpur thn2 seblm ni. Tu yg kejap2 check. Kot ada cara xnk gugur lg lps ni #mommybuntu

Pregnant atau tak
16 Balas

2 minggu lagi chek upt semulaa, insyaallah terang2, sama mcm sy, hujung tahun lpas baruu gugur bulan 12 tapi beby xmauu duk lama2 dia nak kuar jgk, sbb sy xtive sgtt buat keja angkat berat2.. Buat buku siap dah semua, doktor swuh rehat duluu, lpas tuu suami pulak bising, dia swuh ja duk uma sy degil nak keja jgk, 😂 last2 jdi cmni mmg marah la dia, alhamdulillah, mkn pantang tu elok2 , Allah kurniakan semulaa, beby pkp 😂 sekrang dah 30week dah. Due bulan 1..

Dia mmg kadang2 samar sis.. Mcm saya haritu pun mcm tu. Samar2, beli clear blue pun samar...tu yg mcm tak confident diri preggy. Masa tahu tu masih lagi wondering nak bagitau suami ke tak. Sebab takut kecewa. Kitaorg dh ttc 5 year masa tu.. Ujung2 pg klinik swasta check. Tu yg doc cakap mmg kadang2 akan samar2, then dia tolong scan tgk. Jumpa kantung tp still early. Dia suruh repeat lagi another 2 week time. After two week, dpt dh dengar jantung dia

Sllu klu mommy y sllu ggur doc bg ubt duphaston dgn ape tah , sy xsure,, tp mse sy ggur dlu xde dpt pun sbb xbyk kli cm sis cuma jarak jauh 2018 sekali 2019 sekali ni 2020 mgndung balik sy trus beli obimin, tp bila dah buat buku kt kk doc bg zincofer sbb kndungan obimin xckup asid folic, sis mungkin kne bed rest byk, jgn buat kerja,

klau dah kerap sgt gugur kena check tu.. penah baca dkat FB dr hamid Arshat, ada pesakit dia gugur byk kali sgt, bila buat pemeriksaan lanjut ada mcm virus yg 'makan' benih persenyawaan tu.. tak pasti sgt la, kena cari balik artikel tu.. tapi lebih baik dpatkan nasihat doktor.

Sy sblm ni pn dua kali gugur 5w. Alhamdulillah kali ni ada rezeki lg. Now dh 22w. Awl2 hamil ni bykkn mkn buah2an especially buah oren. Kene mkn mknn berkhasiat utk tumbesaran janin. InsyaAllah..

bila ada sejarah byk kali gugur baik ke hospital/klinik yg ada doktor pakar utk consult bila detect mengandung. boleh dpt ubt utk kuatkan kandungan

sama.. sya pun tahun ni 2kali gugur.. skrg tengah tgu period ke tak ni.. menanti2 juga.. dlm masa yg sama.. takut gugur lgi

Cuba try clearblue digital pnye yg ada tulis pregnant/not pregnant tu.. lebih senang nk baca. Klau line kadang samar2

dah pernh chek kt doctor ke .. knapa asyik gugur sis ?

blh tau sis krap ggur dh brp week n apa punca nya??