Result negative

Kecewa dpt result mcm ni.. Ttc 3tahun lebih. #pleasehelp #Ttc3tahun

Result negative
16 Balas

Hai sis. Saya bukan ttc tapi nak berkongsi sikit tips.Kalau sis dah check fertility suami isteri and semua okay, sis boleh cuba ye. 1. Kenalpasti pattern period sis. Boleh rekod guna apps Flo / Premom. Dalam apps nanti, dia akan bagitahu expected ovulation day kita. Selalunya dua minggu sebelum period. 2. Selepas habis period, sis boleh start test guna OPK test kit hari2. Bila T line lagi or sama terang dengan C line, maknanya sis tengah ovulate. Boleh mula bersama suami. Saya lebih prefer guna OPK dari perhatikan egg white discharge. 3. Suami & sis jangan stress ketika bersama tu. 4. Mungkin waktu yg paling okay, sebelum subuh. Sebab masa tu kita suami isteri dah berehat and lain feelingnya bersama waktu tu 🥰 5. Sis boleh bersama suami sampai T line pudar. 6. 8 hari selepas OPK terang tu, sis dah boleh mula monitor guna UPT pula. Perhatikan tanda2 implantation macam spotting ke. Saya dulu ada discharge pink. Esoknya UPT dah ada faint line. 7. Banyakkan berdoa ❤️ Saya doakan semua TTC akan ada rezeki ye 🌹

2y ago

Heheh saya pun pakai apps flo ! Yg bayar punya setahun 100+ cmtu but berbaloi kt situ byk belajar. Saya belajar dri tgk white discharge tu Alhamdulillah tepat dpt ❤️

jgn kecewa..Allah dh atur kn smua nye..sy ank no 2 gn ank no 3 jarak jauh 13 thun..xsngka..pdhl mkn perancg..tpi nk MCM mne..mkn pil.perancg mhl.mne klau dh kun fa ya kun ttp Allah nk ksi jgk..Kita xbole NK melawan..now ank sy dh 3 thun..now sy hamil.lgi hsil perkahwinan yg ke 3 alhamdulillah hdiah anniversary sy yg prtama Allah hdir kn malaikt kecil dlm rhim sy..xsngka sb umo dh 42..rmai ckp bErisiKo..tpi sy xmudh melenting..Allah thu hmba Nye bole trima.. alhamdulillah skrg dh NK msuk 11 mnggu..pesn sy..doa bnyk²..mknan mkna khasiat..jgn stress..buat mcm biasa je..lps priod kerp bersama..xperlu tnggu sbur..sy xguna opk bagai sb nti kecewa so sy bersma stiap Ms..Usha.. alhamdulillah Allah beri rzki pd kmi..sis jgn ptus Asa jgn down..Usha ye..perancgn Allah lgi baik ..

Sama la sis.. Saya 4tahun lebih memang 1 line je.. Sampai dah takda perasaan bila buat upt. Memang rasa dah give up. Appt dgn o&g pun dah terus tak datang.. Buat upt pun sebab org suruh. Selagi takde sape yg suruh, saya tak buat.. Tapi 1 benda yg mengubah hidup saya, hampir setahun juga saya diet. No tealive, starbuck, and any sugar intake, exercise pun ada..and enjoy myself. Hampir2 tahun ke 5, saya cek upt, double line! Terus terkedu. Sampai saya ingat dah mcm positif covid dah.. Kenangan betul.. Semoga sis terus bertabah. Sabar separuh dari iman.. Saya faham perasaan sis..so,lepas2 ni sis dah boleh diet sikit2 dah.. Jgn terlalu fikir kan sgt apa org cakap.. ☺️

in shaa Allah one fine day psti akan Allah bg rezki pd puan.......doa byk2 pdnya .. bersngka baik pdNya.. sbb DiA telah mengatur segalanya untuk kita sejak dr dlm alam rahim lg.... jnji puan dh berusaha..selebihnya tawakal kepadaNya..mg dpmudahkan segalanya..aamiin.....jgn stress2 k..bila smpai ms nya nnti..psti akan ada..jiran sy 13 tahun ttc pd tahun ke 13 baru Allah bg dia rezki yg dia sndri tak jangka..bila dia kata dh abis redho dan dah abis serah semunya pdNya.. selagi puan takde.mslh kesihatan lain dan msih ada rahim..in shaa Allah akn ada rezki tu..just jg pemakanan...jg emosi jgn stress..✊🏻🔥fightimm

sabar sis,usaha dan doa sentiasa,sy ttc 10 tahun sy fhm perasaan tu,tips sy kn sy stop segala supplement,jamu2 susu2 ke yg org ckp blh bantu utk hamil,setahun sy stop mkn jajan,kurgkn mknan yg bergula,banyak minum air putih saja,lpas buat semua ni terus sy pregnant,dah 7 bulan umur ank ni,jgn lupa amalkn minum air teh daun senna jg klu jenis period tak teratur mcm sy,minum 3 kali seminggu stop time period,,in sha Allah sy doakn sis pregnant dn dpt baby yg comel nti,yg terbaik dn terindah selalu akan tiba tepat pada masa,tak cepat tak lambat,semua tepat ikut aturan Allah,sabar tau jgn sedih2

pertama sekali sis kena kenal dl cd period sis. berapa panjang, regular ke x. at least pantau cd dlm tempoh 4-6 bulan baru senang nak tahu pattern ovulasi kita. kalau rajin buat bbt. sgt2 membantu. selain tu blh buat opk. opk kalau xnak buat setiap hr pon blh asalkam kita tahu tanda2 minggu subur kita. biasa jika kita nk subur kita akan rasa basah je kat bawah tu. time tu eloklah start buat bbt. selain tu cba consult dr takut ada masalah hormon. mcm sy ada masalah hormon progestron rendah

2y ago

*opk n bbt.

Assalamualaikum puan.. boleh cuba ikhtiar di bawah 1. Jumpa Dr untuk screening PCOS/cyst/ masalah fertiliti lain 2. Stop makan fast food.junk food & processed food. 3. Teruskan ambil folic acid,susu,vitamin D 4. Husband boleh makan zinc/selenium jenama appeton ada 5. Minta doa yg ke mekah/keluarga 6. Banyakkan bersedekah 7. Jangan stress Inshaallah saya doakan puan & suami dikurniakan zuriat yg sihat tak lama lagi

Sabar ya sis , sya TTC 4tahun dan PCOS , sya x amalkan mkn apa2 product , sbb sy xsuka mkn ubat , msuk tahun k5 bru sy dpt hadiah terindah yg sy nanti2kan selama ni 😊 jngn stress , jngn ambil peduli apa org d sekeliling kita ckp , kta dah usaha , tp Allah blm bg lg rezeki tu , ingat , selagi ada rahim , selagi tu kita blh mengandung , semangat !

InsyaAllah ada tu nnt, jgn stress tau, klu stress lagi susah nak lekat. Sambil tu amalkan mkn folic acid sama2 dgn suami. Dan boleh cuba bersama waktu subur, jgn kerap sgt bersama sbb nnt sperm tak matang. Klu ada bidan yg pandai mengurut pun boleh cuba utk berurut.. itu antara ikhtiar sy utk hamil, Alhamdulillah berjaya hamil.

Suh husband try mkn supplement brand himalaya spemen tu.. Sy pun sblm dpt kbr gembira, sy suh husband try then dia mkn x sampai sebulan.. Alhamdulillah sy pregnant.. Setelah setahun sebulan (lepas anniversary).. Skg dah bersalin, msih dlm pantang.. Semoga ada rezeki sis & suami