Anak batuk, kahak

Hi kawan2.anak saya 11 bln, dia masa lahir ada kahak tapi control x banyak sangat. Sekarang dah makin teruk.. Batuk lagi. I dah bawa banyak kali klinik.. Still sama je. Last week terpaksa nak pasang gas.. Mommy2 ada petua apa2 boleh share dgn i.. I masih continue ubat2 yg doc bagi..

7 Balas

anak sy pernah kena rsv. msuk nicu. lama juga batuk dia nk ok. skrg dah 7 bulan bru takde btuk. hilang dah. masa dia 5 bulan sy bawa g sedut kahak. sbb dia duduk diam pon tiba2 batuk. bila angkt pgg kiri kanan rusuk bdn dia boleh dengar rasa bunyi kahak tu brgetar. ksian rasa. lepas sedut kahak tu la slow2 ok. mcm ank kawan sy pon batuk berkahak on off jugak. . sy suruh g sedut kahak. lepas sedut pon jadi lagi. dia pergi hospital swasta. trus dpt detect bronchitis. sbelum ni merata pergi klinik mcm2 ubat dibagi. mcm ank sy pneumonia. sis ada pergi bawa hospital?

2y ago

x pernah bawa anak ke hospital.. sbb adik suami doctor hospital pantai kl.. dia refer follow antibiotic yg doctor swasta bagi.. nasib paru2 dia x ada masalah..

Boleh cuba buat baby sedut wap air panas letak minyak kayu putih. Guna air panas mendidih tu letak dalam besen kecil. Ni kena hati2 takut anak termasuk dalam tu or pergi celup tangan. Meniarap kan anak atas riba, kepala make sure selari atas besen tu utk sedut wap. Repeat everyday. Other way, tepuj belakang anak (cupping hand), rendahkan kepala. Somehow better to bring to hospital / clinic dulu to let pediatric check.

xpasti cara ni berkesan utk ank sis..tpi apapun sis try dlu lah..ambil daun sireh tu..luyurkn skjap d API..pastu dh suam2 sikit..letakkan d atas dada ank sis..insya Allah baik..atau xpun..sediakan air suam seperti air mandian ank sis..ltakkn sdikit minyak kayu putih..pastu cm biarkn dia hirup wap dri air tersebut..dngan cara baringkn dia secara terlentang d ribaan sis..dlm 5 mnit cmtu..insya Allah akn baik..

2y ago

yes cik.. i baru search google Malay tradisional petua..hari nie dah mula try.. hope anak sihat..

masa ank sye.. 6bulan.. demam selsesama..so batuk n berkahak..bila nafas sampai boleh dngr paru paru berbunyi..sye buat rawatan sonotron..3kali buat rawatan..kt pampera boleh nmpk lendir kahak tu keluar..n anak sye semakin sihat xd kahak dh..

dulu time anak pertama dan kedua jika ada kahak, mama saya akan beri air daun peria yg d gentel sampai keluar air.. dlm satu sudu kecil. baby atau anak anak lps telan akan muntah.. selalunya muntah yg berisi kahak...

2y ago

tapi doctor kata takut nanti sakit tekak.. sbb tu lad i x try

sy pkai mamz baby oil since ank 2bln smpai skrg da sthun lebih..serasi sngt. sis blh ikhtiar ye..

pakai minyak cengkih sis,kt shopee or tiktok ada jual,ramai yt sapu kt badan bby n makin ok

2y ago

yeah cik.i baru tengok kat tiktok.. review okay je.. nK try jugak..