Normal ke tak ya? Asyik loya & muntah?

Kandungan sy skrg da 6w5d, sy tahu pregnant pon masa scan 2D kndungan dah 6week, so sepanjang tempoh 1week-6week sy ok je mkn, puasa hari², xde loya muntah... lps scan,Doktor bg Obimin utk mkn hr², effect ubat tu ke sy jd loya²? so skrg sy xblh nak puasa mcm biasa, selera mkn pon kurang, mkn bubur dgn buah je skrg... so blh ke sy xmkn obimin tu? sy mkn folic acid je? #firstpregnacy #firstbaby

2 Balas

Saya pun makan obimin + acid folic muntah, Awak try makan sebelum tido insyallah. Dulu saya makan obimin sebelum puasa, kalau makan lepas brkfast auto muntah, sbb ubat tu buat mual. Makan obimin amik, lepas 2/3 jam, lepas makann.

2y ago

saya makan obimin lepas beberapa jam dr buka, sblm tido la... tapi esok pagi nya tu 11am da loya mual, kembang kempis perut ni dibuatnya...

Awk boleh stop smntra obimin, mkn folic acid shj dlu. Nti dh buat ujian darah di kk, blh tanya nurse utk smbung mkn obimin.