Mintak pendapat

Kalau saya nak tambah vitamin untuk badan boleh kan ambik yg ni, baru makan 2 biji lpastu stop. Saya risau sbb ada kwan saya ckp jgn ambik bnyk sngt vitamin risau nanti risiko kat anak takut jadi hyper la apa la, ckup sekadar ambik vitamin yg kk bagi tu je. Betul ke mommy2 smua? Saya taktau sngt skrg tgh pregnant ank first#bantusharing #pleasehelp #babyfirst

Mintak pendapat
8 Balas

Hi, waktu saya first trimester saya tukar ubat kk (zincofer) to this one sbb taktahan mual lepas mkn zincofer. Saya amik blackmores pink ni shj atas nasihat pharmacist tmpt saya beli dan misi kt kk pun kata amik salah satu shj. Tapi saya consumed sampai 24 mggu je rasa nya. Stop sbb hemoglobin saya drop to 10smtg, saya tukar to new obimin hb naik balik 12 at 34 weeks and dr suh maintain on new obimin only

2y ago

Saya tak pasti ms, 😅 ce try second opinion dari gynae lain. First pregnancy saya dr saya bagi 1000mcg folic acid sampai first tri, masuk second tri sampai bfeeding journey dr tukar ubat dan subscribe saya obimin pluz. Alhamdulillah ank dah masuk 3 thn dan sihat Second pregnancy ni saya check up kat kk gomen shj. Bertukar tukar supp sy dari zincofer to blackmores to new obimin semua di bawah pengetahuan misi dan dr pun ada tanya baru baru ni time scan 32weeks. Dia kata ok terus kan. Harini dh 34 w

Vitamin dari KK ambil yg mana? Kena tengok jugak kot kalau ada ingredient yang sama tak elok jugak ambil terlebih. Sebab nanti effect kat awak la buah pinggang kena kerja lebih nak buang vitamin terlebih yang tak guna

2y ago

Ouh mcm tu, okay baik sis. Terima kasih ye ats pendapat sis. Moga segala urusan sis dipermudahkan Allah amin ya rabb🤲🏻❤️

Ya, puan. Vitamin kalau dapat nasihat dari doktor utk makan. Baru boleh teruskan makan. Jika tiada, cukup sekadar apa yang pihak kk bekalkan dan khasiat dari makanan kita sendiri. Apa apa semua perlu bersederhana tidak perlu berlebihan.

2y ago

Ouh , Okay baik sis. terima kasih sis❤️

takde beza dgn yg kk punya. tis one oso for pregnant woman. if berkemampuan beli luar spt ni, tdk perlu lg ambil yg kk bg. nnti bazir pula. ramai lg yg memerlukan.

2y ago

Okay baik sis, klau mcm tu saya ambik je la yg kk punya tu. Btui nanti bazir, ni saya mkn lpas bersalin la untuk banyakkan susu badan👍🏻

yg ni sama je fungsi dgn yg kk bagi. klu dah ambik yg kk punya, yg ni x pyh ambik. klu nak ambi yg ni, stop yg kk punya.

2y ago

Okay baik sis❤️ terima kasih share🌹

better sis refer doktor, tye suggestions dr pakar lebih baik

Better refer dgn doc ok.

2y ago

Okay baik sis, nanti saya tanya doktor next checkup👍🏻

refer doktor