Dah cukup bulan tapi belum bersalin

Kalau perut kita belum jatuh, memang lambat lagi ke nak bersalin wlpn dah 9 bulan?

4 Balas

Sebenarnya 9bulan= 36weeks. 10bulan=40weeks. 37weeks tu baby dah matang. Dan boleh bersalin. Cuba tanya dr awak masa next check up. Saya dah beranak 3 kali pun tak tau perut jatuh tu macam mana. Nampak macam sama je perut dari awal mengandung sampai bersalin. Cuma masa scan tu dr bagitau baby dah kepala kat bawah/ baby dah engage (masuk laluan). Semua i beranak masa 40weeks atau 39week++

6mo ago

37w3d

Cukup bulan tu, dah berapa weeks dah awak? Saya sampai sekarang tak faham bab2 perut ni, sebab masa saya pregnant orang duk tegur perut jatuh awal, bersalin awal, anak pramatang nanti, menakutkan nakutkan orang je. Padahal elok je saya bersalin cukup bulan.

6mo ago

Ohh, okay je tu awak. Kebiasaannya dalam tempoh 37-39weeks. Follow je checkup dan saranan doc spt biasa. Boleh juga buat light2 exercise. 40weeks++ dah dikira overdue. (betulkan jika saya salah)

First baby ke? Biasanya bersalin on time kalau first baby. Atau 39weeks. Depends la, tengok macamana you exercise/ activity. Baby ni bukan boleh predict. Kalau nak keluar, keluar la dia. Dah 40weeks++ tak keluar lagi tu kena jumpa dr la sis

saya sekarang baru 32weeks 4days . baru tadi ada saudara mara suami saya kata kalau saya akan bersalin tak sampai due . sebab dia kata perut saya dah jatuh / turun sangat 😅

6mo ago

ye babyboy . macam mne awak tau ? 😂