Placenta Previa

Kalau low lying placenta dlm mggu 15 bahaya ke? Ada peluang x dia akan kembali kpd normal? Sbb doctor ckp kemungkinan besar akan kena section-c. Ni anak 1st. Risau saya. Skrg dh mula skt bila jalan. Tido pun x selesa.

9 Balas

Insha Allah boleh naik lagi tu. Jgn mcm sy, dh detect lambat, 32week bru detect pp type 2 posterior..refer hosp pegi jmpa pakar o&g terus kena admit ward,doc bg hrpn uri mybe bleh naik lg dlm msa 2minggu ni, lps 2minggu scan pulak dh pp type 3,4 major,mmg doc thn ward sampai beranak..dh sbulan dh kt hospital, tarikh ceaser pn dh dpt..ank 1st jgk ni, sy dh redha wlapn tak dpt beranak normal,asalkan 2x selamat..

Low lying placenta ni byk tahap.. Masa tu kndungan 28 minggu.. Tp, Doc tu kata mask boleh naik bila perut makin m'besar .. Lps tu sya bykkan berehat, kurangkan buat krja n ada juga Cuba buat cara naikkan uri yg kna share dkt apps ni .. Lps 33 minggu pg scan, syukur uri dh naik..

Boleh naik lagi tu sis, bila perut dah besar nanti rahim start mengembang insyaallah uri boleh naik. Boleh google exercise yg sesuai. Orang kata sujud lama2 pun berkesan. Saya pun macam sis, tapi next checkup nya doktor kata placenta position normal dah.

Insha Allah boleh naik. Time sujud tu lama-lama sikit...then selalu angkat kaki kt dinding tu. Saya anak sulung dulu macam tu. Sex life, minimizekan dulu. Risky.

Sy skrg dh 25mggu...msa scan 20mggu uri duk kt bawah...bby duk melintang...lpas raya repeat scan 29mggu...hrp sgt uri naik ats normal balik

InsyaAllah ad pluang sis.. sy dlu pun mcm tu. Cuba time solat bila sujud tu sujud lama2. Bnyk kan rest n jgn angkat bnda berat.

Boleh naik lagi. Sy 16w still low laying, by 20w dah naik atas. Time tu mmg banyakkan sujud dgn posisi kaki tegak ke dinding..

4y ago

Betul.. Amalkn sy nasib da 34w ni baru ia posisi normal.

Mcm mna nk tahu ya.. Kalau scan ada masalah ni bru doc cakap ye

G. Gg. Ityguu8xug