nak tanya pendapat kawan²

kalau kite check upt sendiri +ve dan tgk kt kalendar kita dh 5 minggu kalau x p klinik boleh ke? #f1sTymMom#ingintahu

nak tanya pendapat kawan²
10 Balas

sis tunggu lagi seminggu dan tunggu sampai line tu betul2 terang baru pergi scan kat klinik. kalau sis nak pergi klinik untuk cek hcg dalam air kencing boleh je. tapi sama macam kita buat kat rumah. kalau untuk scan, awal lagi. nampak kantung je. kalau minggu ke 6 Insya Allah dah boleh nampak degupan jantung baby macam saya hari tu. tapi bergantung pada mesin scan klinik juga, kalau lebih canggih boleh nampak .

Boleh da sis gi klinik swasta utk confirmation scan, cek kedudukan kantung dlm atau luar rahim. Kalau da npk kantung dlm rahim, sis bleh book date buka buku dgn klinik kerajaan pula. Biasa nya dorg akan bagi sis date bukak buku week 8 ke atas.

2y ago

ok tq puan

Kena pegi klinik untuk scan. Takut ada apa2 masalah macam mengandung luar rahim atau tak de denyutan jantung. Boleh pegi scan minggu 7, patutnya dah nampak heartbeat.

upt samar sama mcm sy .. bru je p klinik scan tpi belum nmpk apa2 ..sy dah 6w3d.. scan sbb prnah etopik nk cnfrmkan kdudukan tpi belum nmpk lagi .. tvs pun xnmpk

call dulu KK mintak appointment, minggu ke 8 insyallah klau scan dh ade kantung, nnti print out dan bawa semasa pendaftaran buku pink KK

Klu nk sahkan kehamilan perlu ke klinik swasta dlu . Sbb nti nk buka buku di kk kena ada gmbr scan dari klinik swasta.

2y ago

Buat masa 8w. Jimat sikit, blh nmpk kntung & janin. Then dh confirm baru call kk bdekatan buat temujanji buka buku.

klu sy better tggu lg 2 minggu.. bru gi scan sbb klu baru masih tak nampak ap².. jgn skip folic asid..

Boleh ja takda masalah pun . Lagipun selalunya dorang akan advice 6w baru pergi klinik scan semua .

tggu 8w..nanti kalau p klinik skrg dr scan xnmpak lagi kang awak sush hati pula.

2y ago

ok...tq puan

Pergi klinik untuk scan dulu ya sis 🤗