10 Weeks Pregnant

Kalau ikut tarikh hari pertama last period saya supposedly hari ni kandungan saya dah 10w1d. Tapi tadi saya pergi scan mesin detect kandungan baru 8w5d. Macam mana kita nak pastikan usia kandungan tu tally antara mesin dgn perkiraan ikut tarikh period?

7 Balas

Weeks dikira dari tarikh first period, first period kita tak pregnant lg, and mmg sah2 akan ada beza 1weeks atau 2 weeks.. mmg takkan tally dgn kiraan dri first period.. sy pun memula scan 8 weeks, tp di monitor naik 7w3d. Semalam repeat scan, 10 week, tp di monitor 9w4d.. so mmg akan sedikit beza ye ibu. Ini doctor lah yg terang.. if ibu masih tak yakin, repeat scan lg 2 weeks, kalau nampak bby mkin membesar, so it should not be a problem tau..

Biasanya kalau x selari, dok akan ikut size scan.. Tu yg dok pernah cakap, Walaupun period regular, dorg x kan ikut tarikh lmp tu if size baby terlalu banyak beza dgn scan..so,dorg akn ikut edd scan.. Anak sy 2 org, dua2 sy lupa bila tarikh lmp so ikut tarikh scan.. Alhamdulillah dorg lahir pun x jauh dari tarikh scan yg diberi.. Ank first sehari awal, ank kdua seminggu awal..

kadang persenyawaan lambat, tu yg lari sikit. or klinik scan tak berapa tepat. kalau dah ada heartbeat tu semua, Insha’Allah semua ok. nanti dia akan membesar seiring. kalau risau, nanti 2w lg repeat scan ya. skrg ni bykkan rehat, jgn buat kerja berat, makan folic acid & pantau kalau ada cramp disertai spotting/bleeding. kalau ada, terus ke emergency ya.

anggaran je tu.mmg akn lari ckt sbb mngikut saiz bayi yg doc scan/ukur. mcm sy la..period regular pon jd beza 2 mggu mngikut saiz yg doc ukur. next check up, jd beza 5 hari plak..asalkan baby xterlalu kecil atau besar je. ada graft yg doc refer.

Setahu sy tarikh tu memg xkn sama dgn y kt mesin scan... Tp selalu doc akn bg tau ianya normal klau tarikh tu beza skit.... Tp klau beza bnyk sngt doc akn ikut kiraan msin scan sbb takut tarikh y kita bg tu salah

ye sis, sy pun lari seminggu..dr kata xpe.. sbb dia ikut saiz baby tu.. selagi dia normal ad heartbeat its okay.. sy due date lari seminggu terus sama tarikh keluar dgn birthday baba dia. haha

mmg akan lari sikit